Nederland krijgt de langste fietsbrug van Europa

© iStockphoto

De Nederlandse provincie Groningen start na de zomer met de aanbesteding voor de bouw van de Blauwe Loper. De fietsbrug zal met zijn 800 meter de langste van Europa worden.

De Blauwe Loper moet een fiets- en voetgangersverbinding worden tussen Blauwestad en Winschoten in de provincie Groningen in Noord-Nederland. Nu zijn de woonkernen nog gescheiden door de A7, het Oldambtmeer en het Winschoterdiep.

Naast de langste fietsersbrug van Europa moet de Blauwe Loper een toonbeeld worden van duurzaamheid, bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame materialen en zonnecellen. Aannemers worden uitgedaagd om met een ontwerp te komen dat voldoet aan deze eisen.

Natuur en schepen

Groningen heeft een budget van zes miljoen euro voor de brug. De gemeente Oldambt draagt 500.000 euro bij, waarmee in totaal 6,5 miljoen beschikbaar is.

Bij de aanleg moet ook rekening worden gehouden met een stuk natuur dat een belangrijk onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland. Ook zal een van de brugdelen beweegbaar moeten zijn om schepen met een staande mast te kunnen laten passeren. Verder zal de brug moeten aansluiten op bestaande fietsroutes en een stadspark.

Naar verwachting zal de bouw van de Blauwe Loper in 2019 beginnen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content