Natuurreservaat Leievallei wordt vergroot tot bijna honderd hectare

© Paul Hermans, Wikicommons

Het Gentse natuurreservaat Leievallei wordt uitgebreid tot een oppervlakte van bijna honderd hectare.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft beslist het Gentse natuurreservaat Leievallei uit te breiden tot een oppervlakte van bijna honderd hectare.

Het nieuwe reservaat, dat vooral populair is bij vogels, bestaat uit twee bestaande reservaten en een bijkomende oppervlakte van 28,5 hectare natuur. Het reservaat behoort tot een reeks natuurgebieden langsheen de oorspronkelijke Leie tussen Deinze en Gent. Het gaat om een goedgekeurde fusie tussen de twee erkende reservaten Assels en Keuzemeersen, met daarenboven nog een uitbreiding van 28,5 hectare.

De Leievallei loopt stroomopwaarts verder met gebieden als de Latemse Meersen, de Heurnse meersen en de Leiemeersen van Asten en Bachte. Stroomafwaarts ligt nog het natuurreservaat Bourgoyen-Ossenmeersen. Het gebied is zeer belangrijk voor allerlei overwinterende en broedende water- en moerasvogels.

Soorten als Dodaars, Krakeend en Waterral komen er verspreid broeden. Ook kleinere soorten zoals Blauwborst, Sprinkhaanzanger en Kleine Karekiet doen het zeer goed.

Natuurpunt ontvangt voortaan een jaarlijkse weerkerende subsidie van 42.192 euro voor het beheer van het reservaat en een eenmalig bedrag van 7.115 euro voor de opmaak van een beheerplan en het startbeheer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content