Het rapport, West Is Best: How Public Lands in the West Create a Competitive Economic Advantage, beschrijft hoe het anderhalf miljoen vierkante kilometer aan publieke wouden, parken en monumenten in de westelijke Amerikaanse staten een aantrekkingspool zijn voor industrieën met hoge lonen.

In plattelandsgebieden waar meer dan 30 procent van het land beschermd is, is het aantal banen in de voorbije veertig jaar met 345 procent gestegen, stelt het rapport. In gelijkaardige regio's zonder beschermde gebieden steeg de tewerkstelling ook, maar heel wat minder (83 procent).

Hoger loon

Bedrijven in de buurt van parken en wildgebieden blijken hun werknemers bovendien meer te betalen: in 2010 gemiddeld 4360 dollar (3300 euro) per jaar meer. Dat is vooral te verklaren door de komst van hightechbedrijven en medische firma's. Die hopen door zich te nestelen in de buurt van de parken beter personeel aan te trekken met de schoonheid van de omgeving, maar ook voor de recreatiemogelijkheden zoals skiën, kajakken en trektochten.

Uit het onderzoek blijkt dat de lokale kamers van koophandel het natuurschoon steeds nadrukkelijker beginnen uit te spelen om bedrijven naar de regio te lokken. (IPS)

Het rapport, West Is Best: How Public Lands in the West Create a Competitive Economic Advantage, beschrijft hoe het anderhalf miljoen vierkante kilometer aan publieke wouden, parken en monumenten in de westelijke Amerikaanse staten een aantrekkingspool zijn voor industrieën met hoge lonen. In plattelandsgebieden waar meer dan 30 procent van het land beschermd is, is het aantal banen in de voorbije veertig jaar met 345 procent gestegen, stelt het rapport. In gelijkaardige regio's zonder beschermde gebieden steeg de tewerkstelling ook, maar heel wat minder (83 procent).Hoger loon Bedrijven in de buurt van parken en wildgebieden blijken hun werknemers bovendien meer te betalen: in 2010 gemiddeld 4360 dollar (3300 euro) per jaar meer. Dat is vooral te verklaren door de komst van hightechbedrijven en medische firma's. Die hopen door zich te nestelen in de buurt van de parken beter personeel aan te trekken met de schoonheid van de omgeving, maar ook voor de recreatiemogelijkheden zoals skiën, kajakken en trektochten. Uit het onderzoek blijkt dat de lokale kamers van koophandel het natuurschoon steeds nadrukkelijker beginnen uit te spelen om bedrijven naar de regio te lokken. (IPS)