Zoo en Planckendael beschermen bedreigde gieren

© Getty Images/iStockphoto

Het gaat immers erg slecht met de meeste giersoorten en door hun grote leefgebieden kan alleen een internationale samenwerking positieve resultaten opleveren. Daarom dragen ook de Antwerpse Zoo en het Mechelse dierenpark Planckendael hun steentje bij.

De Antwerpse Zoo en het Mechelse dierenpark Planckendael hebben onlangs samen met tientallen sectorgenoten en natuurorganisaties deelgenomen aan de Vulture Multi-Species Action Plan Workshop in het Spaanse Extremadura. Die bijeenkomst was het Europese luik van een traject dat tot een wereldwijd actieplan moet leiden om gieren van uitsterving te behoeden.

Vooral in Afrika en Zuid-AziĆ« gaan gieren er al jaren pijlsnel op achteruit, hoofdzakelijk door het gebruik van de ontstekingsremmer Diclofenac in de veeteelt. Dat middel is immers al in kleine hoeveelheden dodelijk voor gieren, die vaak kadavers van vee opeten. Ook de jacht, het verdwijnen van geschikte habitat en ongevallen met stroomkabels en windmolens doen de populaties wereldwijd afnemen. “Spanje is nog een van de uitzonderingen dankzij specifieke inspanningen om gieren te beschermen, vandaar de keuze voor Extremadura als locatie om samen te komen”, zegt onderzoeker Philippe Helsen van de Zoo Antwerpen.

Genetisch onderzoek

De Zoo en Planckendael werken al jaren mee aan het kweekprogramma van de monniksgier om een back-uppopulatie te behouden, aan herintroductie in het wild te doen en voor wetenschappelijk onderzoek. “We gaan ons in de toekomst nog meer focussen op genetisch onderzoek”, geeft Helsen aan. “We zien bijvoorbeeld dat gierenpopulaties in het wild kleiner en meer verspreid worden, waardoor er een kleinere genenpool ontstaat. We willen de gevolgen daarvan in kaart brengen.”

De samenwerking tussen dierentuinen, onderzoeksinstituten, natuurorganisaties en beleidsmakers moet binnenkort tot een actieplan leiden om aan bijvoorbeeld de Europese Commissie voor te leggen, maar ook om richtlijnen en prioriteiten te kunnen formuleren voor organisaties die een eigen beschermingsactie op poten willen zetten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content