Vuur maken en roken vanaf maandag verboden in Vlaamse natuurgebieden

© Getty

Vanaf maandag geldt in de Vlaamse bos- en natuurgebieden een algemeen en permanent rook- en vuurverbod. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Het is nu al verboden om vanaf risicocode geel daar te roken of vuur te maken, maar dat verbod wordt nu dus veralgemeend. “Vlaanderen heeft al zo weinig natuur, dan moeten we er ook alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen”, zegt Demir.

De N-VA-minister wijst erop dat er zich steeds vaker “situaties van droogte” voordoen in verschillende Vlaamse natuur- en bosgebieden, en deze kunnen “zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich meebrengen”. Om elk bijkomend risico op brand, door roken of vuur te stoken, te vermijden, werd al een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en roken in de bossen en een aantal natuurgebieden. Dat verbod geldt zodra het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt.

Het verbod dat vanaf maandag ingaat, is echter algemener. In natuurgebieden die vallen onder een natuurbeheerplan, in bossen en in natuurreservaten zal voortaan het hele jaar door zo’n algemeen rook- en vuurverbod gelden. Doordat het verbod het hele jaar geldt, wordt de handhaving ook eenvoudiger, zegt Demir. Het permanent verbod houdt rekening met het gebruik van de afgebakende plaatsen en bivakzones voor kamp- en kookvuren, wat mogelijk blijft als de risicocodes het toelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content