De oppervlakte van het Papahanaumokuakea Marine National Monument is door de beslissing van Obama in één klap verviervoudigd. Het gebied is nu meer dan 1,5 miljoen vierkante kilometer groot.

De beslissing laat toe om de koraalriffen en mariene habitats ten noordwesten van Hawaï te beschermen. De uitbreiding van het gebied draagt daarnaast ook bij tot de bescherming meer dan 7.000 soorten zeedieren, waaronder walvissen en zeeschildpadden.

Het gebied is daarnaast ook van cultureel en historisch belang. Het wordt door de inheemse bevolking van Hawaï namelijk als een heilige plaats beschouwd. Het eiland Midway, dat een onderdeel is van Papahanaumokuakea, is dan weer bekend van de slag bij Midway (1942). Er zijn dan ook scheepswrakken en neergehaalde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog terug te vinden.

Obama, die in Hawaï geboren is en er een groot deel van zijn jeugd doorbracht, zal volgende week naar Hawaï reizen. Ook een bezoek aan het eiland Midway staat dan op het programma.

Papahanaumokuakea werd in 2006 door de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush tot Marine National Monument verklaard. Sinds 2010 is het gebied ook door Unesco erkend als werelderfgoed.

Eerder deze week al riep Obama Katahdin Woods and Waters in Maine uit tot National Monument. (Belga)

De oppervlakte van het Papahanaumokuakea Marine National Monument is door de beslissing van Obama in één klap verviervoudigd. Het gebied is nu meer dan 1,5 miljoen vierkante kilometer groot. De beslissing laat toe om de koraalriffen en mariene habitats ten noordwesten van Hawaï te beschermen. De uitbreiding van het gebied draagt daarnaast ook bij tot de bescherming meer dan 7.000 soorten zeedieren, waaronder walvissen en zeeschildpadden. Het gebied is daarnaast ook van cultureel en historisch belang. Het wordt door de inheemse bevolking van Hawaï namelijk als een heilige plaats beschouwd. Het eiland Midway, dat een onderdeel is van Papahanaumokuakea, is dan weer bekend van de slag bij Midway (1942). Er zijn dan ook scheepswrakken en neergehaalde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog terug te vinden. Obama, die in Hawaï geboren is en er een groot deel van zijn jeugd doorbracht, zal volgende week naar Hawaï reizen. Ook een bezoek aan het eiland Midway staat dan op het programma. Papahanaumokuakea werd in 2006 door de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush tot Marine National Monument verklaard. Sinds 2010 is het gebied ook door Unesco erkend als werelderfgoed.Eerder deze week al riep Obama Katahdin Woods and Waters in Maine uit tot National Monument. (Belga)