Nog maar één korhoendermannetje op de Hoge Venen

© Getty Images/iStockphoto

Op de Hoge Venen koert, sist en boldert momenteel het laatste korhoendermannetje van het land, terwijl de soort ooit wijdverbreid was.

Twintig jaar geleden nam Vlaanderen al afscheid van de opmerkelijke hoendersoort, meldt Natuurpunt.

“Op dit moment zijn er op de Hoge Venen nog drie Korhoenders te zien: één haan en twee hennen”, zegt Gerald Driessens (Natuurpunt). “Dat is te weinig om de populatie in stand te houden. Het staat dus zo goed als vast dat België haar korhoenders binnen aanzienlijke tijd kwijt is.”

De belangrijkste oorzaak is de inkrimping van hun leefgebied. “De inkrimping werd in de hand gewerkt door een combinatie van factoren: de klimaatopwarming, intensieve landbouw, overbegrazing, verbossing van heide- en veengebieden, het verdwijnen van berkenopslag en het aanplanten van grootschalige sparrenplantages.”

Korhoenders leven in heidelandschappen en vochtige hoogvenen. Dat ze geen vruchten plukken van het herstel van heidegebieden de afgelopen jaren, komt omdat ze standvogels zijn en niet uitwijken naar andere gebieden, aldus nog Driessens.

Nog maar één korhoendermannetje op de Hoge Venen
© iStockphoto

Vlaanderen nam exact twintig jaar geleden afscheid van de laatste korhoen, op 11 mei 1997 werd in Meeuwen-Helchteren het laatste mannetje gezien. Wallonië deed het lange tijd wel goed, met in de jaren zeventig op de Hoge Venen nog 210 mannetjes en ook op andere plekken kwam het tot broeden. Begin 2000 waren er nog 25 hanen te vinden, in 2008 twaalf of dertien, in 2015 nog drie mannetjes en in 2017 nog dus één mannetje (en twee vrouwtjes).

De blauwglanzende, zwarte korhoendermannetjes hebben een unieke staart, rode wenkbrauwen en opvallende witte accenten. De vrouwtjes, die de eieren uitbroeden en de jongen grootbrengen op de grond, hebben nood aan goede schutkleuren: roestbruin, zwart en beige gemarmerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content