Natuurpunt: ‘Natuurgebieden stikken onder vervuild slib’

Het Zwin © Getty Images/iStockphoto

De overstromingen van de afgelopen weken hebben een laag vervuild slib afgezet in natuurgebieden. Natuurpunt pleit voor proper water, een “daadkrachtig” erosiebeleid en robuuste natuur, meldt algemeen directeur Chris Steenwegen.

“Het belangrijkste probleem is de kwaliteit van het water dat de natuurgebieden instroomt”, zegt Natuurpunt. “Ondanks alle inspanningen van de afgelopen decennia, blijkt dat water nog veel te vuil”, aldus Chris Steenwegen. “Nog altijd is een vijfde van de Vlaamse gezinnen niet aangesloten op de waterzuivering. Samen met het water uit overgelopen rioleringen werd dat vuile water de afgelopen weken massaal in natuurgebieden geloosd. Als het water wegtrekt, blijft een laag vervuild slib achter. Vrijwilligers van Natuurpunt, die door te maaien en maaisel af te voeren vaak al tientallen jaren strijden tegen vermesting en stikstofneerslag door het verkeer, moeten helemaal opnieuw beginnen.”

Met het water komt ook modder van akkers. “Een gevolg van het lakse erosiebeleid in Vlaanderen, in combinatie met de vaak onaangepaste teelten op hellingen”, zegt Steenwegen. En overstromingen leggen de vinger op een andere wonde: “Er is nog altijd veel te weinig ruimte voor water en overstromingen in de natuurlijke valleien.”

Natuurpunt formuleert drie oplossingen: meer waterzuivering en minder overstorten van rioolwater, een ernstig erosiebeleid en meer ruimte voor water – ook stroomopwaarts – langs kleinere waterlopen. (Belga./EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content