Malawi: nog onontdekt, maar met de meest ongerepte nationale parken van Afrika

© iStockphoto

De magistrale natuur, de schoonheid van het Malawimeer en ontmoeting met talloze diersoorten maakt Malawi tot een bijzondere safaribestemming. Het nog door weinig toeristen ontdekte land beschikt over de meest ongerepte nationale parken van Afrika.

Sinds kort lopen er weer vier jachtluipaarden – twee mannetjes en twee wijfjes – in het Liwonde National Park. Deze cheeta’s, een bedreigde diersoort, zijn vanuit Zuid-Afrika overgevlogen. Het zijn de eerste vier grote wilde katten die na twintig jaar weer in Malawi rondlopen. De dieren zullen het waarschijnlijk goed doen in Liwonde omdat de habitat er optimaal is en er veel prooidieren leven.

Malawi: nog onontdekt, maar met de meest ongerepte nationale parken van Afrika
© GF

De oorspronkelijke populatie jachtluipaarden was door stropers uitgeroeid. De non-profit organisatie African Parks voert in opdracht van de overheid van Malawi het beheer en de bescherming van drie nationale parken; Liwonde, Majete en Nkhotakota.

Olifantenverhuizing

Als onderdeel van een groot migratieproject worden 500 olifanten verplaatst van Liwonde en Majete naar het Nkhotakota Wildlife Reserve. De eerste 250 olifanten hebben vorig jaar al hun weg gevonden naar het leeggestroopte Nkhotakota Reservaat. Dit jaar worden opnieuw 250 olifanten verplaatst van Majete naar hun nieuwe leefgebied.

Malawi: nog onontdekt, maar met de meest ongerepte nationale parken van Afrika
© GF

In Nkhotakota is het aantal olifanten als gevolg van stroperij van 1500 naar minder dan 100 gezakt. African Parks werkt aan de groei van het aantal olifanten door de migratie, maar ook door de gestructureerde bewaking van het wildpark.

Big five

Het Majete Wildlife Reserve behoort sinds 2012 tot het selecte gezelschap van Afrikaanse ‘big five’ parken. Het 70.000 hectare grote reservaat in de zuidelijke Shire vallei herbergt talloze wildsoorten, waaronder dus de big five: olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard.

Malawimeer
Malawimeer© iStockphoto

Behalve de tot de ‘big five’ behorende wildsoorten staat Liwonde NP ook bekend om de grote aantallen nijlpaarden en krokodillen.

Het Nkhotakota NP is naast het observeren van grootwild ook een waar paradijs voor vogelaars en vissers. Het park is het leefgebied van meer dan 500 verschillende tropische vogelsoorten.

Malawi: nog onontdekt, maar met de meest ongerepte nationale parken van Afrika
© iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content