De onderzoekers van onderzoekscentrum Alterra konden het dier op 19 februari filmen met behulp van een cameraval. Dat gebeurde eerder toevallig in het kader van een onderzoek naar het terreingebruik van hoefdieren op de Nederlandse Veluwe.

Vandaag (maandag) maakten ze het nieuws bekend en bevestigden ze dat het wel degelijk om een goudjakhals (Canis aureus) gaat, een hondachtig dier, gemiddeld groter dan een vos maar kleiner dan een wolf.

Het oorspronkelijke leefgebied van de goudjakhals ligt in Afrika, Azië en het zuidoosten van Europa, waar het vooral op de Balkan, in Griekenland en in Turkije voorkomt.

De dichtstbijzijnde melding tot nu toe was afkomstig uit de omgeving van Frankfurt in Duitsland. Ook in Denemarken werd niet zo lang geleden een goudjakhals gesignaleerd.

De onderzoekers besluiten dat het dier bezig is aan een opmars binnen Europa.

(IPS)

De onderzoekers van onderzoekscentrum Alterra konden het dier op 19 februari filmen met behulp van een cameraval. Dat gebeurde eerder toevallig in het kader van een onderzoek naar het terreingebruik van hoefdieren op de Nederlandse Veluwe.Vandaag (maandag) maakten ze het nieuws bekend en bevestigden ze dat het wel degelijk om een goudjakhals (Canis aureus) gaat, een hondachtig dier, gemiddeld groter dan een vos maar kleiner dan een wolf.Het oorspronkelijke leefgebied van de goudjakhals ligt in Afrika, Azië en het zuidoosten van Europa, waar het vooral op de Balkan, in Griekenland en in Turkije voorkomt.De dichtstbijzijnde melding tot nu toe was afkomstig uit de omgeving van Frankfurt in Duitsland. Ook in Denemarken werd niet zo lang geleden een goudjakhals gesignaleerd.De onderzoekers besluiten dat het dier bezig is aan een opmars binnen Europa.(IPS)