Een jaar geleden werden 26 Tasmaanse duivels geherintroduceerd in een omheind natuurgebied als onderdeel van een programma om de soort te beschermen. Op het Australische vasteland stierven de roofdieren ongeveer 3.000 jaar geleden uit.

Vorig jaar werden 26 Tasmaanse duivels geherintroduceerd in een natuurgebied van 400 hectare, ten noorden van Sydney. Volgens natuurbeschermingsorganisaties zijn daar nu zeven Tasmaanse duivels geboren. Rangers controleerden de buidels van de vrouwtjes en zagen de eerste in het wild geboren Tasmaanse duivels in jaren. De jongen bleken in goede gezondheid te zijn. De komende weken zullen er extra gezondheidscontroles plaatsvinden.

., Getty Images
. © Getty Images

Het natuurgebied is omheind om de dieren te beschermen tegen bedreigingen als auto's en schadelijke planten. De komende jaren worden in hetzelfde gebied meer Tasmaanse duivels en ook andere dieren geplaatst voordat ze ook in gebieden zonder omheining worden vrijgelaten.

De Tasmaanse duivel zou op het Australische vasteland uitgeroeid zijn door de dingo, een wilde hond die van nature op het continent voorkomt. Op Tasmanië, een eiland ten zuiden van Melbourne, leven naar schatting 25.000 Tasmaanse duivels in het wild. In de jaren negentig waren dat er nog 150.000, maar een groot deel stierf door een zeldzame ziekte.

De Tasmaanse duivel heeft een lengte van 50 tot 80 centimeter, kan tot 8 kilo wegen en heeft een bruine of zwarte vacht. Ze zijn te klein om mensen of vee aan te vallen, maar kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen.

Een jaar geleden werden 26 Tasmaanse duivels geherintroduceerd in een omheind natuurgebied als onderdeel van een programma om de soort te beschermen. Op het Australische vasteland stierven de roofdieren ongeveer 3.000 jaar geleden uit. Vorig jaar werden 26 Tasmaanse duivels geherintroduceerd in een natuurgebied van 400 hectare, ten noorden van Sydney. Volgens natuurbeschermingsorganisaties zijn daar nu zeven Tasmaanse duivels geboren. Rangers controleerden de buidels van de vrouwtjes en zagen de eerste in het wild geboren Tasmaanse duivels in jaren. De jongen bleken in goede gezondheid te zijn. De komende weken zullen er extra gezondheidscontroles plaatsvinden. Het natuurgebied is omheind om de dieren te beschermen tegen bedreigingen als auto's en schadelijke planten. De komende jaren worden in hetzelfde gebied meer Tasmaanse duivels en ook andere dieren geplaatst voordat ze ook in gebieden zonder omheining worden vrijgelaten. De Tasmaanse duivel zou op het Australische vasteland uitgeroeid zijn door de dingo, een wilde hond die van nature op het continent voorkomt. Op Tasmanië, een eiland ten zuiden van Melbourne, leven naar schatting 25.000 Tasmaanse duivels in het wild. In de jaren negentig waren dat er nog 150.000, maar een groot deel stierf door een zeldzame ziekte. De Tasmaanse duivel heeft een lengte van 50 tot 80 centimeter, kan tot 8 kilo wegen en heeft een bruine of zwarte vacht. Ze zijn te klein om mensen of vee aan te vallen, maar kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen.