'De eenzaamste olifant ter wereld' verbleef jarenlang alleen en onder slechte omstandigheden in de dierentuin van de Pakistaanse stad Islamabad.

De dikhuid is zondag in een transportkist geplaatst en met een kraan uit de kleine omheining gehesen waar hij sinds 1985 verbleef. De hele operatie kost ongeveer 250.000 euro en wordt betaald door de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters.

Kavaan, AFP
Kavaan © AFP

Dierenarts Amir Khalil van deze organisatie wist het vertrouwen van de getraumatiseerde Kaavan te winnen door keer op keer het nummer 'My Way' van Frank Sinatra te zingen. 'Hij is veel rustiger', aldus Khalil.

Dierenactivisten wonnen in mei een rechtszaak over de situatie van de olifant. De rechter bepaalde dat een einde moest komen aan 'de pijn en het lijden van Kaavan' door hem naar een geschiktere plaats te brengen. Die plaats is in Cambodja gevonden: Kaavan verhuist naar een reservaat waar al tachtig olifanten leven en worden verzorgd door deskundig personeel.

Kavaan, AFP
Kavaan © AFP

Volgens de Canadese olifantenexpert Darrick Thomson, die hielp bij de komst van Kaavan naar Cambodja, wordt de olifant stapje voor stapje geïntroduceerd bij zijn soortgenoten om ongelukken te voorkomen.

De Aziatische olifant kwam in 1985 op éénjarige leeftijd aan in Islamabad, als vriendschapscadeau van Sri Lanka. In de eerste jaren had hij gezelschap van een soortgenoot, maar die overleed in 2012. Dierenactivisten brachten in 2015 onder de aandacht dat Kaavan ook nog regelmatig werd geketend.

Kavaan, AFP
Kavaan © AFP
Cher , AFP
Cher © AFP
Het nieuwe verblijf van Kavaan: Kulen Prom Tep Wildlife Sanctuary in Cambodja., AFP
Het nieuwe verblijf van Kavaan: Kulen Prom Tep Wildlife Sanctuary in Cambodja. © AFP
'De eenzaamste olifant ter wereld' verbleef jarenlang alleen en onder slechte omstandigheden in de dierentuin van de Pakistaanse stad Islamabad.De dikhuid is zondag in een transportkist geplaatst en met een kraan uit de kleine omheining gehesen waar hij sinds 1985 verbleef. De hele operatie kost ongeveer 250.000 euro en wordt betaald door de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters. Dierenarts Amir Khalil van deze organisatie wist het vertrouwen van de getraumatiseerde Kaavan te winnen door keer op keer het nummer 'My Way' van Frank Sinatra te zingen. 'Hij is veel rustiger', aldus Khalil. Dierenactivisten wonnen in mei een rechtszaak over de situatie van de olifant. De rechter bepaalde dat een einde moest komen aan 'de pijn en het lijden van Kaavan' door hem naar een geschiktere plaats te brengen. Die plaats is in Cambodja gevonden: Kaavan verhuist naar een reservaat waar al tachtig olifanten leven en worden verzorgd door deskundig personeel. Volgens de Canadese olifantenexpert Darrick Thomson, die hielp bij de komst van Kaavan naar Cambodja, wordt de olifant stapje voor stapje geïntroduceerd bij zijn soortgenoten om ongelukken te voorkomen. De Aziatische olifant kwam in 1985 op éénjarige leeftijd aan in Islamabad, als vriendschapscadeau van Sri Lanka. In de eerste jaren had hij gezelschap van een soortgenoot, maar die overleed in 2012. Dierenactivisten brachten in 2015 onder de aandacht dat Kaavan ook nog regelmatig werd geketend.