Dit zijn de winnaars van de Europese natuurfotograaf van het jaar wedstrijd

De Spaanse fotograaf Angel Fitor mag zich een jaar lang de Europese natuurfotograaf van het jaar noemen.

Dit zijn de winnaars van de Europese natuurfotograaf van het jaar wedstrijd
.

Sinds 2001 organiseert het Deutsche Gesellschaft für Natürfotografie de 'Europese natuurfotograaf van het jaar' wedstrijd. Zowel het aantal deelnemende fotografen als de kwaliteit van de foto's groeit ieder jaar. De Spaanse fotograaf en schrijver Angel Fitor wint dit jaar de hoofdprijs met zijn foto van spiegeleikwallen. Zijn werk wordt onder andere gepubliceerd in National Geographic en Geo en hij won al diverse prijzen in fotowedstrijden zoals in de World Press Photo, de Big Picture, de NHM Wildlife Photographer of the Year en de National Geographic Photo Contest. Fitor gelooft sterk in de kracht van fotografie om verandering te weeg te brengen, mensen bewust te maken van milieuproblemen en liefde en empathie voor de natuur op te wekken.

Alle winnaars in alle categorieën van de wedstrijd zijn te zien op de website Deutsche Gesellschaft für Natürfotografie.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Angel Fitor, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

De Spaanse fotograaf Angel Fitor, die onder andere voor National Geographic werkt, had het idee voor deze foto al jaren in zijn hoofd. Na talloze mislukte pogingen lukte het hem een groepje spiegeleikwallen bij de ondergaande zon te fotograferen. Daarmee wint hij de titel 'Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Emile Sechaud, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Emile Sechaud wint met een serie foto's van steenbokken in de Alpen de Fritz Pölking Jugendpreis.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Jasper Doest, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

De Nederlandse fotograaf Jasper Doest wint de Fritz Pölking Preis voor volwassenen met een serie foto's die de verhouding tussen mens en natuur in Oeganda belicht.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Terje Kolaas, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

In de lente vliegen duizenden taigarietganzen naar de Levanger regio in Noorwegen. Ze houden daar een pauze op hun reis naar Spitsbergen. Door de klimaatopwarming arriveren de vogels ieder jaar een beetje vroeger. Terje Kolaas wint met deze foto de hoofdprijs in de categorie 'vogels'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © David Pattyn, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

De Belg David Pattyn werkt samen met het Brabant Landschap waardoor hij zich verdekt kan opstellen in beschermde natuurgebieden en vogels van dichtbij kan observeren en fotograferen. Met deze foto van twee futen in het ochtendlicht wint hij de tweede prijs in de categorie 'vogels'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Felix Calvo, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Winterkoninkjes beginnen al vroeg in het jaar - al vanaf februari - te zingen. Dit mannetje laat zich op een koude ochtend al horen zodra de zon op begint te komen. Felix Calvo krijgt een eervolle vermelding in de categorie 'vogels'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Mateusz Piesiak, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Kepen zijn mooie vogeltjes met een opvallende oranje borst. Door die kleuren zijn ze een gemakkelijke prooi voor roofvogels. Maar in dit veld met zonnebloemen gaan hun kleuren juist op in hun omgeving waardoor ze zich ongestoord te goed kunnen doen aan de pitten. Ook Mateusz Piesiak krijgt een eervolle vermelding in de categorie 'vogels'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Danny Green, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Wanneer het regent gaan herten liggen wachten tot de bui voorbij is, maar zodra de hemel opklaart, staan ze op en schudden zich uit. Danny Green moest er lang, net als het hert, voor in de regen liggen om precies op het juiste moment een foto van dit hert te kunnen maken. Het levert hem de hoofdprijs in de categorie 'zoogdieren' op.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Arnfinn Johansen, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Wij worden er gek van, maar deze jonge poolvos lijkt geen last te hebben van de zwerm muggen die om hem heen zoemen. Arnfinn Johansen maakte deze foto op een toendra in Noorwegen en krijgt er een eervolle vermelding voor in de categorie 'zoogdieren'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Marco Gaiotti, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

In de lente zijn de ijsberen in Spitsbergen heel actief. Ze moeten nog wat vetreserves opbouwen door jonge zeehonden te vangen voordat het ijs smelt en het veel moeilijker voor ze wordt om prooien te veroveren. Marco Gaiotti krijgt voor zijn foto van deze ijsbeer tijdens de langste dagen van het jaar een eervolle vermelding in de categorie 'zoogdieren'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © David Lloyd, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Karanja was een bekende zwarte neushoorn in Masai Mara in Kenia omdat hij de langste hoorns (90 cm) in heel Afrika had. Het dier had zelfs een derde hoorn. In het verleden was het normaal dat neushoorns zulke grote hoorns hadden, maar tegenwoordig is de langste hoorn gemiddeld korter dan de kleinste hoorn van Karanja. De neushoorn overleed in 2014 en David Lloyd krijgt met deze foto een eervolle vermelding in de categorie 'zoogdieren'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Jan Pedersen, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

De Zweedse fotograaf maakte deze foto van een basiliskhagedis langs de Rio Frio in het noorden van Costa Rica. Hij wint er de hoofdprijs mee in de categorie 'andere dieren'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Anette Mossbacher, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Anette Mossbacher maakte deze fraaie foto van twee baobab bomen bij de Ruacana Falls in Namibië en wint er de hoofdprijs in de categorie 'landschappen' mee.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Alexey Kharitonov, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

De Olenjok is een van de langste rivieren in Rusland en stroomt onder andere door de onbewoonde regio's Krasnoyarsky en Jakoetië naar de Noordelijke IJszee. Alexey Kharitonov maakte er deze foto met twee regenbogen en krijgt er een eervolle vermelding voor in de categorie 'landschappen'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Denis Budkov, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

De Kljoetsjevskoj vulkaan op het Russische schiereiland Kamtsjatka behoort tot de actiefste vulkanen in het land. Op deze bijzondere foto lijkt het alsof een draak vuur spuugt. Reden genoeg voor een eervolle vermelding in de categorie 'landschappen'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Remo Savisaar, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Een mistige ochtend boven de Emajogi rivier in het Alam-Pedja natuurreservaat in Estland, vastgelegd met behulp van een drone door Remo Savisaar. Hij krijgt er een eervolle vermelding voor in de categorie 'landschappen'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Nicolas de Vaulx, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Een avontuurlijke en moedige jonge das neemt een kijkje in een verroeste simca. De Franse fotograaf Nicolas de Vaulx krijgt er een eervolle vermelding voor in de categorie 'mens en natuur'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Francis de Andres, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Wanneer Jan-van-Genten terugkeren van de visjacht, rusten ze even uit op de rotsen. Deze Jan-van-Gent lijkt de leider te zijn van de groep die zijn kudde goed in de gaten houdt. De foto is genomen op de Ierse Saltee Islands en Francis de Andres krijgt er de hoofdprijs voor in de categorie 'Nature's Studio'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Andres Luiz Dominguez Blanco, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

De jonge Spaanse fotograaf Andres Luiz Dominguez Blanco wilde in het Sierra de la Grazalema natuurpark in Spanje een foto van uilen maken, maar toen hij mooi vogelgezang van de andere kant hoorde, zag hij deze orpheusspotvogel op een zonnebloem zitten. Hij wint met zijn foto de eerste prijs in de categorie 'jonge fotografen tot 14 jaar'.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021 © Lasse Kurkela, Europäischer Naturfotograf des Jahres 2021

Vier dagen en 1500 foto's waren nodig om dit perfecte shot te krijgen van een taigagaai in Kuusamo in Finland. Maar de moeite wordt beloond: Lasse Kurkela wint de hoofdprijs in de categorie 'jonge fotografen vanaf 14 jaar'.