Dit zijn de mooiste natuurgebieden in Nederland

Dit zijn de mooiste natuurgebieden in Nederland
© iStockphoto

Het Waddengebied heeft de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland gewonnen. De verkiezing is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken met als doel het publiek meer te betrekken bij wat de natuur te bieden heeft én natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, net zoals bijvoorbeeld Amsterdam, de molens, Hollandse tulpen en het Rijksmuseum. Belangrijk hierbij is dat er een goed evenwicht wordt gevonden tussen het beschermen van de natuur en het beleven van de natuur.

Iedereen kon in oktober zijn stem uitbrengen op een van de 13 genomineerde natuurgebieden. De drie gebieden met de meeste stemmen mogen zich de winnaars noemen en krijgen elk 300.000 euro om "de kwaliteit en toegankelijkheid van het gebied verder te verbeteren en om de gebieden in binnen- en buitenland op de kaart te zetten."

De uitslag van de verkiezing:

1. Het Nederlandse Waddengebied: 15.135 stemmen

2. De Veluwe: 10.053 stemmen

3. Nationaal Park Hollandse Duinen: 8.583 stemmen

4. Nationaal Park Oosterschelde: 8.029 stemmen

5. NL Delta Biesbosch - Haringvliet: 7.489 stemmen

6. Grenspark Limburg: 6.736 stemmen

7. Weerribben - Wieden: 6.485 stemmen

8. Van Gogh Nationaal Park: 5.905 stemmen

9. Nationaal Park Drentsche Aa: 5.453 stemmen

10. Nationaal Park Nieuw Land: 4.081 stemmen

11. Nationaal Park Heuvelrug: 4.075 stemmen

12. De Friese WIJlanden: 3.213 stemmen

13. Saba en omringende zee: 2.666

(MS)

Het Nederlandse Waddengebied © iStockphoto

Het Waddengebied is met 15.135 stemmen de winnaar van de verkiezing 'Het mooiste natuurgebied van Nederland'.

1. Het Nederlandse Waddengebied © iStockphoto

De Waddenzee is nu niet alleen officieel het mooiste, maar ook het grootste natuurgebied in Nederland. Ook staat het op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.

Het Nederlandse Waddengebied © iStockphoto

Wat maakt de Wadden zo bijzonder? De 30.000 zeehonden, de zee die voortdurend verandert en soms vrijwel droogvalt zodat je er kan wadlopen en dan weer een ruige waterpartij wordt, de enorme hoeveelheden trekvogels, de uitgestrekte stranden, de duinen, kwelders, zandplaten.....

Het Nederlandse Waddengebied © iStockphoto

Als winnaar van de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied ontvangt het Nederlandse Waddengebied een bedrag van 300.000 euro. 'Daarmee gaan we werk maken van zorgvuldig natuurbeheer, het recreatieve en educatieve aanbod uitbouwen en het Waddengebied in de etalage zetten', zegt Han Lindeboom namens alle betrokken organisaties.

Het Nederlandse Waddengebied © iStockphoto

Het Nederlandse Waddengebied © iStockphoto

De Wadden hebben de toerist veel te bieden. Jaarlijks trekken twee miljoen bezoekers naar het gebied, maar het Waddengebied weet de zorg voor natuur en genieten te combineren.

2. De Veluwe © iStockphoto

De Veluwe in Gelderland is met een oppervlakte van duizend vierkante kilometer het op één na grootste natuurgebied in Nederland en is een stuk omvangrijker dan het nationale park Hoge Veluwe.

De Veluwe © iStockphoto

Ook Veluwezoom nationaal park hoort tot de Veluwe en hetzelfde geldt voor attracties als het Kröller-Müller Museum, Paleis het Loo, Apenheul en Burgers' Bush.

De Veluwe © iStockphoto

Damherten, edelherten, wilde zwijnen, moefflons, reeën, wisenten, zwarte spechten, wespendieven, tapuiten.... en tal van andere bijzondere dieren kan je er tegenkomen.

De Veluwe © iStockphoto

Middenin het nationale park de Hoge Veluwe ligt dit Jachthuis Sint Hubertus, het vroegere buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller en ontworpen door de bekende architect Berlage.

De Veluwe © iStockphoto

De natuur in de Veluwe is afwisselend: uitgestrekte zandduinen, heidegebieden, bossen, meertjes en slootjes.

De Veluwe © iStockphoto

Behalve wandelen kan je er fietsen (in het nationale park Hoge Veluwe staan witte fietsen die de bezoekers gratis mogen gebruiken), op stap gaan met een boswachter, een wildsafari maken, kamperen en nog veel meer.

3. Nationaal Park Hollandse Duinen © iStockphoto

De naam is er al, maar de komende drie jaar wordt uitgetrokken om het Nationaal Park Hollandse Duinen echt op de kaart te zetten.

Nationaal Park Hollandse Duinen © iStockphoto

Langs de Noordzee, tussen strand en strandwallen, liggen de Zuid-Hollandse vastelandsduinen. Een prachtig kustlandschap waar landgoederen, duinen, zeedorpen en steden elkaar afwisselen. Eeuwenlang door Hollandse meesters vastgelegd; geliefd om water, ruimte en licht.

Nationaal Park Hollandse Duinen © iStockphoto

Dit is het beoogde Nationale Park Hollandse Duinen: 43 kilometer lang, tot 8,5 km breed. Het Nationaal Park is grofweg 200 km2 groot en omvat een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met 4.610 hectare aan Natura 2000-gebieden: Solleveld & Kapittelduinen, Westduinpark & Wapendal, Meijendel & Berkheide, Coepelduynen, boswachterij Noordwijk en De Blink (beide onderdeel van Kennemerland-Zuid).

Nationaal Park Hollandse Duinen © iStockphoto

Nationaal Park Hollandse Duinen © iStockphoto

Nationaal Park Hollandse Duinen © iStockphoto

4. Nationaal Park Oosterschelde © iStockphoto

De natuur rond de Oosterschelde is uniek omdat het in verbinding staat met de Noordzee. Doordat er iedere dag miljarden liters zout water het gebied in en weer uitstromen, leeft er een groot aantal dieren in het water. Denk maar aan zeehonden, zeepaardjes, bruinvissen, anemonen en dodemansduim (koraal).

Nationaal Park Oosterschelde © iStockphoto

Ook is het een belangrijk broed- en voedselgebied voor vogels. Activiteiten die je er kan beoefenen zijn onder andere: wandelen, fietsen, kajakken, jutten op het strand en door het water, snorkelen en duiken en speuren naar dieren.

5. NL Delta Biesbosch - Haringvliet © iStockphoto

De Biesbosch-Haringvliet veroverde weliswaar geen plaats in de top drie, maar werd door de vakjury onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven uitgeroepen tot vierde winnaar van de verkiezing.

NL Delta Biesbosch - Haringvliet © iStockphoto

De Biesbosch en het Haringvliet behoort tot de grootste delta's in Europa. Dieren, zoals deze kleurrijke ijsvogel, leven er volop.

NL Delta Biesbosch - Haringvliet © iStockphoto

's Ochtends is het licht in de Biesbosch op zijn mooist en beginnen de dieren te ontwaken. Tegen de avond worden de bevers actief en hebt u een grote kans de knagers aan het werk te zien.

NL Delta Biesbosch - Haringvliet © iStockphoto

Het landschap met smalle, bijna overwoekerde riviertjes, kronkelende kreekjes en ruige paden wordt weleens omschreven als een jungle.

NL Delta Biesbosch - Haringvliet © iStockphoto

Wandelen, een tocht in een fluisterboot maken, kanoën (ook meerdaagse tochten waarbij je op paalkampeerplaatsen overnacht zijn mogelijk), vogels en andere dieren kijken, fietsen, in de modder spelen... activiteiten in overvloed.

6. Grenspark Limburg © iStockphoto

Het Grenspark Limburg is de samenvoeging van de nationale parken Maasduinen en Meinweg en het nationaal landschap Zuid-Limburg. Nergens in Nederland is het landschap zo heuvelachtig als in het zuiden van Limburg. De Maasduinen in het noorden van Limburg kenmerken zich door glooiende heuvelgebieden, kleine vennetjes en meren en uitgestrekte bossen waarin je door kan wandelen tot diep in Duitsland. Foto: bezoekerscentrum van de Maasduinen in Bergen.

Grenspark Limburg © iStockphoto

7. Weerribben - Wieden © iStockphoto

Net als in de Biesbosch staat ook in de Weerribben het water centraal. Het is het grootste zoetwatermoeras in Noordwest-Europa en ontstaan doordat de mens er in het verleden turf heeft gewonnen.

Weerribben - Wieden © iStockphoto

De Weerribben liggen in Overijssel en zijn het best te ontdekken vanuit een kano of fluisterboot. Je kan er eindeloze tochten maken begeleid door het gefluit van vogels als rietzangers en karekieten. En met een beetje geluk kruist een otter je vaarroute.

8. Van Gogh Nationaal Park © iStockphoto

Van Gogh Nationaal Park ligt in Noord-Brabant, het gebied waar de wereldberoemde schilder vandaan komt en dat hij op zijn schilderijen zo mooi vastlegde.

Van Gogh Nationaal Park © iStockphoto

Bossen, heide, de vennen van de Oisterwijkse Vennen, de zandverstuivingen in de Loonse en Drunense Duinen en authentieke dorpjes: dat is het landschap dat Van Gogh zo bekoorde. Er doorheen loopt een 335 kilometer lange fietsroute die in 2016 werd verkozen tot de beste fietsroute in Europa.

9. Nationaal Park Drentsche Aa © iStockphoto

Het riviertje de Aa baant zich kronkelend een weg door het Drentsche platteland en langs kleine, knusse dorpjes en gehuchten.

Nationaal Park Drentsche Aa © Frata60, Wikicommons

Ook de Hondsrug waar nog volop sporen uit de Prehistorie (hunebedden, grafheuvels, miljarden jaren oude stenen) te vinden zijn, behoort tot dit nationale park.

10. Nationaal Park Nieuw Land © iStockphoto

Dit nationale park ligt niet ver van Amsterdam en bestaat uit de Oostvaarders- en Lepelaarplassen en hun omgeving, de Marker Wadden en het Markermeer.

Nationaal Park Nieuw Land © iStockphoto

Dit hele nationale park is door de mens en gemaakt en bewijst dat prachtige natuur kan ontstaan wanneer de mens haar de ruimte geeft. Herten, paarden en andere grazers onderhouden het gebied en talloze trekvogels en roofvogels vinden er een thuis of stoppplaats. De knappe documentaire 'Nieuwe wildernis' werd bij de Oostvaardersplassen opgenomen.

11. Nationaal Park Heuvelrug © iStockphoto

Middenin Nederland, tussen Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Wageningen ligt deze Heuvelrug. In tegenstelling tot het Nationale Park Nieuw Land is de Heuvelrug een eeuwenoud natuurgebied gekenmerkt door heidevelden, stuifduinen en vennetjes.

Nationaal Park Heuvelrug © iStockphoto

De 52 meter hoge Grebbeberg heeft een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld. In de 18e eeuw werd hier de Grebbelinie aangelegd om de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te beschermen tegen vijandige invallen. Nog bekender is de Slag om de Grebbeberg, drie dagen in mei 1940 toen de Nederlanders hier een Duitse aanval tevergeefs probeerden af te slaan.

12. De Friese WIJlanden © Dominicus Johannes Bergsma, Wikicommons

De Friese WIJlanden, een samenvoeging van de Noardlike Fryske Wâlden, De Alde Feanen en Zuidwest Fryslân, is een typisch Nederlands landschap, gekenmerkt door eindeloze vergezichten, weilanden, rivieren, slootjes, moerassen, rietlanden en bossen.

De Friese WIJlanden © Dominicus Johannes Bergsma, Wikicommons

Door de grote variatie aan landschapstypen trekt het gebied veel vogels en groeit er een grote verscheidenheid aan planten. Behalve te voet en op de fiets, kan je de Friese WIJlanden ook vanaf het water verkennen.

13. Saba en omringende zee © iStockphoto

Doordat Saba in het Caribisch gebied ligt, lijkt het in niets op de andere genomineerde natuurgebieden. De 877 Mount Scenery steekt hoog boven het vulkanische en uiterst groene eilandje uit. Doordat Saba niet geschikt was voor landbouw is het grotendeels ongemoeid gelaten waardoor de natuur er nog altijd vrijspel heeft.

Saba en omringende zee © iStockphoto

Niet alleen de natuur boven water is fenomenaal, ook onder water valt heel wat unieks te zien: spectaculaire rotspieken, koralen, sponzen en tropische vissen, maar ook schildpadden en bultrugwalvissen.