Dit zijn de mooiste hondenfoto's van 2019

Pups, honden op leeftijd, hulphonden, spelende honden, hond en baas die samen genieten.... ze komen allemaal voorbij in dit overzicht van de mooiste hondenfoto's van het jaar.

Dit zijn de mooiste hondenfoto's van 2019
. © Denise Czichocki, Dog Photographer of the Year

Dit jaar organiseerde de Britse Kennel Club voor de vierde keer de Dog Photographer of the Year wedstrijd. De jury moest zijn oordeel uitspreken over maar liefst 7.000 foto's gemaakt door fotografen (amateurs en professionals) uit 70 landen. Deze 36 foto's werden beloond met een prijs in een van de tien categorieën.

De winnende beelden zijn tot en met 3 oktober gratis te zien in de Kennel Club in Londen.

Lees ook: Hondenrassen die passen bij een actieve levensstijl

Dreaming Man © Denise Czichocki, Dog Photographer of the Year

Denise Czichocki uit Zwitserland wint met deze foto van haar 14-jarige Podenco Merlin de eerste prijs en mag zich Dog Photographer of the Year 2019 noemen. Ze wint meteen ook de eerste prijs in de categorie 'Oldies'.

Young at Heart © Cat Race, Dog Photographer of the Year 2019

Cat Race uit het Verenigd Koninkrijk verovert met deze foto van een Labrador Retriever op leeftijd de tweede prijs in de categorie 'Oldies'. Ze kijkt nog net zo levendig uit haar ogen als toen ze een pup was.

Contented © Susan Lang, Dog Photographer of the Year 2019

12 jaar: zo oud is deze windhond die tevreden op de bank en met zijn hoofd op de salontafel ligt te slapen. Susan Lang wint met deze foto de derde plaats in de categorie 'Oldies'.

Till the End of Time © Monica van der Maden, Dog Photographer of the Year 2019

Monica van der Maden uit Nederland houdt van oudere honden en vooral deze Hongaarse Viszla veroverde haar hart. De weemoedige foto die ze van hem maakte, leverde haar een 'special mention' van de jury op.

The Little Twins © Monica van der Maden, Dog Photographer of the Year 2019

Twee schattige, kleine Weimaraners, gefotografeerd door de Nederlandse Monica van der Maden. Ze wint er de eerste prijs in de categorie 'Puppies' mee.

Father and Son © Carlos Aliperti, Dog Photographer of the Year 2019

Liefde tussen vader en zoon Border Collie. Eigenaar Carlos Aliperti wint met zijn foto van het tweetal de tweede prijs in de categorie 'Puppies'.

Dark dawn with Noah © Lotte van Alderen, Dog Photographer of the Year 2019

Tussen het rondrennen en spelen door, moest deze Labrador pup af en toe even tot rust komen. Op zo'n moment maakte Lotte van Alderen deze foto, de derde prijs in de categorie 'Puppies'.

Soul Comforter © Angelika Elendt, Dog Photographer of the Year 2019

De organisatie 'Tiere helfen Menschen' neemt hulphonden mee naar depressieve en demente ouderen. Vaak kunnen de honden de bejaarden uit hun lethargie halen. Zo ook bij dit hondje Lilly. Angelika Elendt wint met de foto de eerste prijs in de categorie 'Assistance Dogs and Dog Charities'.

Laying Down on the Job © Tracy Allard, Dog Photographer of the Year 2019

Bosco, een kruising van een Labrador en Deense Dog, zorgt er simpelweg door er te zijn dat kinderen veel rustiger worden. Bosco is daarom als therapiehond aanwezig in een school. Tracy Allard krijgt er de tweede plaats in de categorie 'Assistance Dogs and Dog Charities' mee.

Friends for Life © Luciana Veras, Dog Photographer of the Year

De Golden Retriever Gaia is veel meer voor zijn baasje Raul dan enkel zijn hulphond. Ze zijn ook vooral vrienden voor het leven. De jury beloont de fotograaf Luciana Veras met een Special Mention in de categorie 'Assistance Dogs and Dog Charities'.

You're safe with me... © Melissa Bastin, Dog Photographer of the Year 2019

Rosie en haar hulphond Labradoodle Quintus hebben een hele goede band. Melissa Bastin wint de derde prijs in de categorie 'Assistance Dogs and Dog Charities' met deze liefdevolle foto van het tweetal.

Dirty Dog © Monica van der Maden, Dog Photographer of the Year 2019

Honden doen niets liever dan zichzelf vies maken. Dat geldt ook voor deze Australische Shepherd Waylon. Monica van der Maden krijgt de eerste prijs in de categorie 'Dogs at Play' voor haar foto van deze vrolijke hond.

Let's jump rope together! © Zoltan Kecskes, Dog Photographer of the Year 2019

Het plezier straalt af van deze foto van een Jack Russell die samen met haar bazin touwtje springt. Een verdiende tweede plaats in de categorie 'Dogs at Play'.

The Joy of Living © Angela Blewaska, Dog Photographer of the Year 2019

Deze Rhodesian Ridgeback rolt zalig door een stapel bladeren. Angela Blewaska uit Duitsland krijgt de derde plaats in de categorie 'Dogs at Play' voor de foto.

A Snowy Chase © Louise Farrell, Dog Photographer of the Year 2019

Alhoewel deze twee Border Collies een slechte start in het leven hadden want ze komen allebei uit het asiel, genieten ze nu met volle teugen van de sneeuw. Eigenaar Louise Farrell krijgt een 'Special Mention' in de categorie 'Dogs at Play' van de jury voor deze vreugdevolle foto.

The loyal co-workers © Dorine Scherpel, Dog Photographer of the Year 2019

De twee Collies Sam en Ladie gaan met veel plezier aan het werk met hun baasje. De foto werd gemaakt in het Britse Lake District door de Canadese Dorine Scherpel. Goed voor de eerste prijs in de categorie 'Working Dogs'.

Among Hills and Heather © Katie Behan, Dog Photographer of the Year 2019

Ook deze foto van een uiterst alerte Springer Spaniel werd geschoten in het Lake District. Katie Behan krijgt er de tweede prijs voor in de categorie 'Working Dogs'.

Time for hunting © Nadezhda Ivanova, Dog Photographer of the Year 2019

Tijdens het spelen, zien deze twee ruwharige Vizsla's opeens twee eenden. Zoals het goede staande jachthonden betaamt, gaan ze direct stilstaan met hun voorpoot omhoog. Met deze uitstekend getimede foto verovert de Russische Nadezhda Ivanova de derde plaats in de categorie 'Dogs at Work'.

Connected © Cat Race, Dog Photographer of the Year 2019

De Münsterländer Inka en zijn bazinnetje genieten samen van een warme zomeravond. Cat Race wint de eerste prijs in de categorie 'Man's Best Friend' met de foto.

White Cheesecake © Alexandra Novitskaya, Dog Photographer of the Year 2019

Deze uit de kluiten gewassen poedel voelt zich helemaal veilig in de armen van zijn baasje. Alexandra Novitskaya verovert de tweede plaats in de categorie 'Man's Best Friend' met deze grappige foto.

Meeting of the Minds © Michele Mccue, Dog Photographer of the Year 2019

De teckel Kat en zijn baasje lijken elkaar volledig te begrijpen wanneer ze in elkaars ogen kijken. De foto gemaakt door de Canadese Michele Mccue is goed voor een derde plaats in de categorie 'Man's Best Friend'.

A Quiet Five Minutes © Caz Harris, Dog Photographer of the Year 2019

Deze vijf uit het asiel geadopteerde hondjes wachten rustig af tot ze een koekje van hun bazinnetje krijgen. De jury vond de foto een 'special mention' in de categorie 'Man's Best Friend' waard.

Honey Saluki © Anastasia Vetkovskaya, Dog Photographer of the Year 2019

Deze Saluki poseert als een pro in een veld met gerst. De Russische Anastasia Vetkovskaya wint er de eerste prijs in de categorie 'Dog Portrait' mee.

Mirror © Ria Putzker, Dog Photographer of the Year 2019

Een prachtige foto van een hond van het ras Louisiana Catahoula Leopard Dog. De Oostenrijkse fotografe krijgt er de tweede prijs in de categorie 'Dog's Portrait' voor.

Synchronicity © Sheena Staples, Dog Photographer of the Year 2019

De kleur van de herfstbladeren past precies bij de kleur ogen van deze kruising van een Border Collie en Staffordshire Terrier. Sheena Staples uit Canada wint er de derde plaats in de categorie 'Dog's Portrait' mee.

Finntastic © Anne Geier, Dog Photographer of the Year 2019

De Oostenrijkse hondenfotografe Anne Geller redde haar hondje Finn uit Roemenie. Met deze foto van haarzelf en haar Finn gemaakt tijdens een wandeling in de Dolomieten, wil ze laten zien hoe bijzonder de band met haar hond is. Ze krijgt er de eerste prijs in de categorie 'Rescue Dogs and Dog Charities' voor.

Curiosity © Tiahang Zhang, Dog Photographer of the Year 2019

De Chinese fotograaf Tianhang Zhang zal nooit het moment vergeten waarop hij zijn drie honden uit het asiel haalde. Ze keken hem met een blik vol verwondering en nieuwsgierigheid aan. Hij belandt met zijn foto van dat bijzondere ogenblik op de tweede plaats in de categorie 'Rescue Dogs and Dog Charities'.

A Look that Embraces © Luciana Veras, Dog Photographer of the Year 2019

Het duurde heel lang voordat Milena het vertrouwen had gewonnen van Mike, een hondje dat ze uit het asiel had geadopteerd. Het diertje droeg de nodige fysieke en mentale littekens met zich mee. Ondertussen voelt Mike zich helemaal op zijn gemak bij Milena. Helaas is hij voor alle andere mensen nog altijd angstig. De Braziliaanse Luciana Veras krijgt de derde prijs in de categorie 'Rescue Dogs and Dog Charities' voor de lieve foto van het tweetal.

Free to run © Rodrigo Capuski, Dog Photographer of the Year 2019

De Golden Retriever Cabernet zat tot haar zesde jaar opgesloten in de keuken van een klein appartementje. Ondertussen is ze geadopteerd samen met een andere hond. Ze kunnen het samen prima vinden en genieten volop van de vrijheid. Rodrigo Capuski krijgt voor deze foto van de twee vrienden een 'Special Mention' in de categorie 'Rescue Dogs and Dog Charities'.

Sea Dog © Sabine Wolpert, Dog Photographer of the Year 2019

De 11-jarige Sabine Wolpert woont aan de kust van Californie en ze vindt het heerlijk om met haar Havanezer Georgie naar het strand te gaan. Op deze foto poseert hij met een bundel zeewier op zijn hoofd dat hij had opgepikt in de oceaan. Sabine wint met haar foto de eerste prijs in de categorie Young Pup Photographer (11 jaar en jonger).

Maisie's Music © Eilidh Shannon, Dog Photographer of the Year 2019

Wanneer Kirsten op haar klarinet oefent, gaat hun Labrador Maisie altijd vrolijk meezingen. Haar zusje Eilidh Shannon maakte er een foto van en werd door de jury beloond met de tweede plaats in de categorie 'Young Pup Photographer'.

Mega Lilly © Eve Garner, Dog Photographer of the Year 2019

Eve Garner maakte deze foto van het soezende hondje Lilly toen ze nog maar zes jaar was en met een oude camera van haar moeder. Toch krijgt ze er een derde prijs voor in de categorie 'Young Pup Photographer'.

Doggy Bed Time © Mariah Mobley, Dog Photographer of the Year 2019

Deze kruising van een Pinscher en Lhasa Apso kent heel trucjes. Het was dan ook niet zo moelijk voor de 12-jarige Mariah Mobley om deze foto van haar hondje te maken. Heel knap gedaan, vond de jury, en daarom krijgt ze de eerste plaats in de categorie 'I Love Dogs Because...(12 tot 17 jaar)'.

Peace and quiet © Luca Gombos, Dog Photographer of the Year 2019

Border Collie Lia gaat voor het eerst mee op vakantie en wanneer de hele familie even een dutje gaat doen, gaat ze er lekker bij liggen op het bed. De 17-jarige Luca Gombos wint de tweede prijs in de categorie 'I Love Dogs Because...'.

Best Buddy © Flora Wilson, Dog Photographer of the Year 2019

Flora Wilson is nog maar een tiener, maar runt nu al haar eigen hondenfotografiezaak. Deze foto van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever van een vriendin was de eerste klant die ze kreeg en ze is er nog altijd enorm trots op. En terecht, want van de jury krijgt ze de derde prijs in de categorie 'I Love Dogs Because...'.

Honden © Robyn Holysh, Dog Photographer of the Year 2019

Deze Irish Soft-Coated Wheaten Terrier geniet zichtbaar van een boottochtje met zijn 14-jarige Canadese baasje Robyn Holysh. De jury beloont hem met een Special Mention in de categorie 'I Love Dogs Because...'.