De legendes achter zeven beroemde natuurfenomenen

De legendes achter zeven beroemde natuurfenomenen
© Hometogo

Tegenwoordig weten we dankzij de wetenschap hoe de merkwaardige rotsformaties in Cappadocië en de Giant's Causeway in Noord-Ierland zijn ontstaan, maar vroeger geloofden mensen dat goden, reuzen, feeën of andere mythische wezens het landschap gevormd hadden. HomeToGo, zoekmachine voor vakantiehuizen, gingen op zoek naar de mythische verhalen achter zeven beroemde natuurwonderen.

1. De schoorstenen in Cappadocië, Turkije © iStockphoto

Deze sprookjesachtige rotsformaties in Cappadocië zijn een prachtig natuurfenomeen dat veel toeristen trekt. De puntige rotsformaties lijken als paddenstoelen uit de grond te rijzen en komen vooral bij zonsondergang prachtig tot hun recht. Cappadocië staat op de UNESCO lijst van werelderfgoederen en vormde vroeger een bron van verhalen en legendes.

De legende over Cappadocië © Hometogo

Lang geleden geloofden lokale stammen dat de schoorstenen gebouwd werden door feeën. Deze feeën leefden onder de grond in grote steden en kwamen soms plotseling uit de schoorstenen om mensen te ontvoeren en ze mee te nemen naar hun ondergrondse woningen.

2. Het Land van de Drakenbloedbomen: Socotra Archipelago in Jemen © iStockphoto

Nergens anders dan op het Jemenitische eiland Socotra vind je de eeuwenoude 'Drakenbloedboom'. Deze buitenaards ogende bomen zijn gemiddeld zo'n vijftien meter hoog en hebben een ingewikkeld netwerk van takken met aan het uiteinde puntige groene bladeren. Ze lijken als een deken van gras over de boom heen te liggen.

De legende over Socotra © Hometogo

De legende luidt dat de eerste Drakenbloedboom, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is ontstaan uit het bloed van een draak. Deze draak raakte gewond na een gevecht met een moedige olifant en uit de grote druppels bloed ontstond een eigenaardige boom die het bloed van de draak bevatte. Het hars van de boom is donkerrood en schijnt veel geneeskundige eigenschappen te hebben. Tot op de dag van vandaag gebruiken de lokale bewoners de rode hars als medicijn tegen allerlei kwaaltjes.

3. The Giant's Causeway in County Antrim, Noord-Ierland © iStockphoto

De veertigduizend boven de zee uitrijzende zuilen die samen The Giant's Causeway vormen zien eruit als een ingewikkelde legpuzzel van steen. Het is moeilijk te geloven dat dit bijzondere bouwwerk een natuurverschijnsel is en niet door mensen werd gemaakt. De mensen geloofden vroeger dan ook niet dat de natuur ervoor verantwoordelijk was, maar twee vechtende reuzen.

De legende over de Giant's Causeway © Hometogo

Dit maanlandschap zou gecreëerd zijn door twee rivaliserende reuzen uit Ierland en Schotland, genaamd Finn en Benandonner. Toen de Schotse reus Benandonner Ierland bedreigde, reageerde de Ierse reus Finn furieus en gooide stukken rots van de kust in zee richting Benandonner. Deze stukken rots creëerden een dam over het Noord-Kanaal. Finn kon daaroverheen in de richting van de Schotse reus wandelen om hem een lesje te leren. Slecht idee want Benandonner was zo angstaanjagend groot dat Finn zich snel terug naar huis haastte om daar door zijn slimme vrouw vermomd te worden als baby. De boze Schotse reus volgde maar zag de reusachtige baby en besloot zich op zijn beurt ook snel terug te trekken. Als de baby al zo groot is, dacht hij, dan moest de vader wel echt gigantisch zijn. Door het heen en weer lopen van beide reuzen ging de dam uiteindelijk stuk en bleef slechts het gedeelte bij de kust over.

4. Sleeping Ute Mountain in Colorado, Verenigde Staten © Hometogo

De zogeheten 'Sleeping Ute Mountain' is de piek van een kleine bergketen in de zuidwestelijke hoek van Colorado. Het Ute-gebergte dankt zijn naam aan de Inheemse Amerikaanse Ute-stam die oorspronkelijk uit dit gebied komt.

De legende achter de Sleeping Ute Mountain © Hometogo

'The Sleeping Ute' is een legende over een inheemse Amerikaan genaamd Ute die ook wel bekend stond als de 'Great Warrior God'. Deze machtige krijger viel in slaap terwijl hij herstellende was van wonden die hij opliep gedurende zijn strijd tegen het grote kwaad genaamd 'The Evil Ones'. Zijn slaapplaats werd echter zijn laatste rustplaats. Hij veranderde er na verloop van tijd in steen. De vorm van de berg lijkt inderdaad op een op zijn rug slapende man met zijn armen over zijn borst gevouwen.

5. De Schuilplaats van de Goden, Asbyrgi Canyon in IJsland © iStockphoto

De Ásbyrgi vallei ligt in het noorden van IJsland en behoort tot de mooiste plaatsen op het eiland. Je ziet er honderden meters aan steile rotskliffen met in het dal daartussen uitgestrekte bossen. Qua vorm lijkt de vallei op een hoefijzer. Ásbyrgi maakt deel uit van het Vatnajökull National Park. De kliffen werden waarschijnlijk gevormd na massale verschuivingen gedurende de laatste ijstijd.

De legende achter de Asbyrgi Canyon © Hometogo

Volgens de legende is de Ásbyrgi vallei gecreëerd door het paard van Odin, de oppergod van de Noorse mythologie. Toen de hoef van Sleipnir, het achtbenige paard van Odin, op aarde landde, maakte het een vallei van ongeveer 3000 meter lang en 800 meter breed. Vandaar de hoefijzerachtige vorm van de vallei.

6. De Moeraki Boulders aan de North Otago Kust, Nieuw Zeeland © iStockphoto

De 'Moeraki Boulders' zijn een ongewone groep stenen die verspreid liggen over het Koekohe strand in Nieuw Zeeland. Deze mysterieuze grijze keien zijn vrijwel perfect rond, loodzwaar en hebben een diameter van zo'n vier meter. Lange tijd was niet duidelijk waar deze enorme keien vandaan kwamen. Ze werden door de jaren heen voor van alles aangezien: van dinosauruseieren tot neergestorte ruimteschepen. Uit onderzoek is onlangs gebleken dat deze keien zo'n zestig miljoen jaar geleden op de zeebodem zijn gevormd doordat kalkzout zich geleidelijk ophoopte rond een harde kern.

De legende achter de moeraki boulders © Hometogo

Maori's hebben een eigen verklaring voor de aanwezigheid van de ronde keien op het strand van Koekohe. Het zijn namelijk de aangespoelde palingfuiken die aan boord waren van een enorme kano met daarop hun voorouders. Toen het noodlot toesloeg en de kano zonk, spoelde opvarenden met hun spullen aan op het Koekohe strand. De manden en fuiken vormden in de loop van de jaren de grote ronde keien. De overlevende voorouders werden omgevormd tot de omliggende heuvels.

7. De zoutvlakte van Salar de Uyuni in Potosi, Bolivia © iStockphoto

De Salar de Uyuni in Bolivia behoort tot de meest bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden. Met een oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer is het de grootse zoutvlakte ter wereld. Tussen december en februari verandert de vlakte door de regen in een enorme natuurlijke spiegel. De weerspiegeling maakt het moeilijk om de lucht van de grond te onderscheiden.

De legende achter de Salar de Uyuni zoutvlakte © Hometogo

Volgens 'The Giant's Tears' legende waren de drie omliggende bergen in het gebied ooit de reuzen Kusina, Kuska en Tanupa. Deze drie reuzen waren verwikkeld in een complexe liefdesdriehoek. Kuska verliet zijn vrouw, Tanupa, voor Kusina. Tanupa die net bevallen was van een baby, was zo verdrietig dat zij enorm moest huilen. Haar overvloed aan tranen, gemixt met haar moedermelk, creëerde uiteindelijk de witte-zoutvlaktes.