De bossen zijn nog groot genoeg om de tijger te redden

© iStockphoto

Een studie toont aan dat de natuurlijke woonplaats van de tijger nog voldoende groot is om de uitdunnende populatie te verdubbelen tegen 2022.

De onderzoekers maakten voor hun studie gebruik van moderne satelliettechnologie. Die toont aan dat de natuurlijke habitat van de tijger afneemt, maar tegelijk nog voldoende groot is om de tijgerpopulatie in de komende zes jaar te verdubbelen.

De internationaal overeengekomen doelstelling uit 2010 om de tijgerpopulatie te verdubbelen tegen 2022 kan wel enkel worden gehaald als een nog verdere uitdunning van de woongebieden van het dier in Azië nu stopt, zeggen de wetenschappers in het online magazine Science Advances.

Verdubbeling haalbaar

De onderzoekers gebruikten realtimesatellietbeelden in hoge resolutie van Google Earth en beelden die de organisatie Global Forest Watch gedurende de afgelopen veertien jaar verzamelde. Deze data stelden de onderzoekers in staat om precies aan te duiden waar bosgebied verloren ging en welke toekomstige verliezen nog verwacht worden.

Volgens de gegevens was het verlies van woud tussen 2001 en 2014 minder omvangrijk dan aanvankelijk werd gevreesd. Nochtans zijn sommige van de dertien Aziatische landen waar tijgers leven, bij de snelst groeiende industrielanden ter wereld.

Hoopgevend

“Het meest hoopgevende was dat het verlies van woud in de 51 tijgerreservaten een stuk beperkter was dan verwacht”, staat in de studie te lezen. “Dit suggereert dat het aantal tijgers opnieuw zal toenemen. Samen met verdere inspanningen ter bescherming van de soort lijkt een verdubbeling van het aantal overlevende tijgers tegen 2022 haalbaar.”

De tijger is de meest bedreigde van alle grote katten. In het wild telt de soort nog minder dan 3500 exemplaren. Houtkap, landbouw en infrastructuur bedreigen zijn woonplaats maar ook jacht en stroperij zorgen ervoor dat het aantal snel afneemt. Bepaalde delen van de tijger zijn gegeerd in Aziatische pseudo-geneeskundige producten.

De tijger gaat het snelst achteruit in Maleisië en op het Indonesische eiland Sumatra, vooral in de gebieden waar palmolie wordt gewonnen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content