Extra reden om bijen te redden: bestuivers kunnen voedselprijzen helpen stabiliseren

Bijenkorf © Getty
Redactie Knack Weekend

Bijen en andere bestuivers helpen om oogsten te stabiliseren en de voedselprijzen onder controle te houden. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

Wetenschappers van de Universiteit van Reading analyseerden gegevens van meer dan tweehonderd experimenten rond het effect van bestuivers op de stabiliteit van oogsten. Ze ontdekten dat de oogsten van gewassen die door bijen en andere bestuivers werden bezocht, gemiddeld 32 procent stabieler zijn dan planten die werden gekweekt zonder bestuivers.

Mogelijk heeft dat te maken met het “plafondeffect”, zeggen de onderzoekers: de bestuivers helpen om de bovengrens te bereiken van wat mogelijk is, door de beperking van andere hulpbronnen zoals voedingsstoffen of toegang tot water. Met andere woorden: de bestuivers maximaliseren de oogst bij gegeven omstandigheden.

Marktschokken

De studie in het tijdschrift Ecology Letters concludeert dat bijen en andere bestuivers kunnen helpen marktschokken en prijspieken te vermijden door de voedselvoorziening stabiel te houden.

“Onze bevindingen wijzen er op dat het behoud van bestuivers een dubbel voordeel biedt: de opbrengst vergroten en fluctuaties in de voedselvoorziening verminderen”, zegt onderzoeker Jake Bishop. “Het onderzoek geeft een bijkomende reden waarom bestuivers zo belangrijk zijn voor onze planeet en voor zoveel gezinnen die worstelen om voldoende, veilig en voedzaam voedsel te vinden.” (IPS)

Partner Content