Beklimming Uluru wordt verboden: 'Het is geen pretpark zoals Disneyland'

02/11/17 om 09:30 - Bijgewerkt om 10:03

Vanaf oktober 2019 mag de Uluru (Ayers Rock) in Australië niet langer beklommen worden. Voor de Aboriginals is de wereldberoemde berg immers heilig.

Beklimming Uluru wordt verboden: 'Het is geen pretpark zoals Disneyland'

© iStockphoto

Al jaren hangen er overal borden rond de Uluru met het vriendelijke verzoek" 'Please don't climb'. Maar heel wat toeristen leggen dit verzoek naast zich neer. Het beklimmen van de monoliet is dan ook niet verboden. Het is volgens de regels van het Uluru-Tjuta National Park zelfs officieel toegestaan. Maar voor de Aboriginals is de berg heilig en daarom is het betreden van de grond wel degelijk een overtreding van hun traditionele wetten.

Nu hebben de beheerders van het nationale park en de Aboriginal eigenaren eindelijk overeenstemming bereikt. Vanaf 26 oktober 2019 mag de Uluru niet langer beklommen worden. Deze datum is niet per toeval gekozen. Op 26 oktober 1985 werd het beheer van het park teruggegeven aan de Aboriginals, aan de Anangu. Dat betekende overigens niet dat ze daarme ook het recht kregen de berg te sluiten voor wandelaars. De toeristische sector krijgt nog twee jaar respijt over zich aan te passen aan de nieuwe regels.

'Sommige mensen, bijvoorbeeld in de toeristische sector en van de overheid, hebben misschien gezegd dat we de Uluru open moeten houden', zegt Sammy Wilson van de Traditional Owners of Uluru. 'Maar het zijn niet hun wetten die hier gelden. Het is een extreem belangrijke plaats. Het is geen pretpark zoals Disneyland.'

De Uluru, misschien beter bekend als Ayers Rock, ligt in het midden van Australië. De monoliet is drie kilometer lang, heeft een omtrek van 9,4 kilometer en is 348 meter hoog.

Lees meer over:

Onze partners