Alle natuurlijke hulpbronnen voor dit jaar zijn op: Earth Overshoot Day valt opnieuw vroeger

Aarde © Getty
Redactie Knack Weekend

Op donderdag 28 juli is het Earth Overshoot Day, de symbolische datum waarop de mens alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in een jaar kan produceren heeft opgebruikt. De dag valt opnieuw vroeger dan vorig jaar. ‘We moeten dringend structurele maatregelen nemen om onze voetafdruk terug te dringen, in België en overal ter wereld’, klinkt het bij het Wereldnatuurfonds (WWF).

Vanaf 28 juli leven we dus op ‘krediet’, wat betekent dat we met het grootste tekort aan natuurlijke hulpbronnen kampen sinds de wereld begin jaren zeventig in een ecologische overshoot terechtkwam. ‘Elk jaar kappen we meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien en stoten we meer broeikasgassen uit dan onze bossen of oceanen kunnen opnemen. We leggen de planeet een ritme op dat ze niet kan bijbenen: volgens de huidige gegevens hebben we 1,7 keer de biologische capaciteit van de aarde nodig om verder te gaan zoals we nu doen’, aldus het WWF.

België leeft al maanden op krediet

Voor ons land viel de ‘overshoot datum’ zelfs nog veel vroeger, namelijk op 26 maart. Als de hele wereld zou leven zoals de Belgen, dan hadden we meer dan vier aardes nodig, onderstreept het WWF. Het is daarom dringend zaak onze ecologische voetafdruk te verkleinen, klinkt het.

‘En om dit te doen, moeten we alle delen van de samenleving erbij betrekken: de privésector, het maatschappelijk middenveld en de burgers. Regeringen zijn van essentieel belang om de juiste richting aan te geven en het juiste kader voor een duurzame toekomst te creëren’, aldus Antoine Lebrun, directeur-generaal Antoine Lebrun van WWF-België.

Hoe keren we de kar?

Om de Overshoot dag weer vooruit te duwen op de kalender, moeten we onze consumptiepatronen en productieprocessen veranderen. WWF-België stelt een aantal oplossingen voor via vijf actieterreinen: voeding, klimaat, bossen, oceaan en biodiversiteit, in het rapport “Het uur om de trend te keren”.

Aan de slag

Er zouden 4,1 planeten nodig zijn om de levensstijl van de Belgen te onderhouden als de hele mensheid leefde zoals wij. Met deze concrete tips dragen we allemaal ons steentje bij:

Ga bewuster om met voeding. De Belgische voetafdruk voor voedsel alleen al beslaat het equivalent van 1,6 x België. Bovendien is voedsel nog steeds sterk afhankelijk van het gebruik van fossiele brandstoffen en is het de bron van veel broeikasgassen. Ook de consumptie van de mensen heeft een belangrijke invloed. Een studie voor WWF-België toont aan hoe een zorgvuldige voedselkeuze kan leiden tot gezondere en duurzamere voedingspatronen, zonder meer geld uit te geven. Wat je daarvoor kunt doen? Zoveel mogelijk plantaardig eten, lokaal en seizoensgebonden producten kiezen en voedselverspilling tegengaan. Zet minder vlees en vis op het menu en ontdek de vegetarische en veganistische keuken.

Denk aan je koolstofafdruk. Het is belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Neem daarom eens wat vaker de fiets of het openbaar vervoer. Neem je energieverbruik eens onder loep en kijk waar je spaarzamer met grondstoffen kan omgaan.

Spaar de bossen. Probeer in deze digitale tijden minder papier te gebruiken en kijk goed naar de labels op het hout dat je koopt. Meespringen op de vintagehype door meer tweedehands meubels te kopen, kan ook zorgen voor meer bos.

Bevorder de biodiversteit. Zelfs in je eigen tuin kan je goed doen voor de planeet. Creëer een stuk tuin waar de natuur haar ding mag doen. Vermijd ook pesticiden en andere chemische stoffen door bijvoorbeeld ecologische schoonmaakproducten te gebruiken. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content