Uit een studie van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt blijkt dat de zolders van de abdij de verblijfplaats vormen van vijf verschillende soorten vleermuizen. Dat is uniek in Vlaanderen.

Blikvangers zijn de kraamkolonies van de Grijze grootoorvleermuis en Baardvleermuis. Ook de aanwezigheid van enkele ingekorven vleermuizen is opmerkelijk. Er verblijven ook enkele Laatvliegers en Gewone dwergvleermuizen. Specialisten telden zo'n 40 a 45 dieren. Doordat vleermuizen zich vaak wegsteken onder dakpannen en tussen het houtwerk wordt vermoed dat het werkelijke aantal gevoelig hoger ligt.

Om deze populatie te beschermen, gaat de Abdij van Averbode samenwerken met de afdelingen van Natuurpunt uit Diest en Scherpenheuvel, de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt Studie en het Regionaal Landschap Noord-Hageland. Bij renovaties of herinrichtingen zullen de partijen vooraf overleggen om te voorkomen dat de vleermuizenpopulaties hiervan schade zouden ondervinden. Er komen ook beperkende maatregelen voor de betreding van de zolders tijdens voor vleermuizen kwetsbare periodes. (Belga)

Uit een studie van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt blijkt dat de zolders van de abdij de verblijfplaats vormen van vijf verschillende soorten vleermuizen. Dat is uniek in Vlaanderen. Blikvangers zijn de kraamkolonies van de Grijze grootoorvleermuis en Baardvleermuis. Ook de aanwezigheid van enkele ingekorven vleermuizen is opmerkelijk. Er verblijven ook enkele Laatvliegers en Gewone dwergvleermuizen. Specialisten telden zo'n 40 a 45 dieren. Doordat vleermuizen zich vaak wegsteken onder dakpannen en tussen het houtwerk wordt vermoed dat het werkelijke aantal gevoelig hoger ligt. Om deze populatie te beschermen, gaat de Abdij van Averbode samenwerken met de afdelingen van Natuurpunt uit Diest en Scherpenheuvel, de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt Studie en het Regionaal Landschap Noord-Hageland. Bij renovaties of herinrichtingen zullen de partijen vooraf overleggen om te voorkomen dat de vleermuizenpopulaties hiervan schade zouden ondervinden. Er komen ook beperkende maatregelen voor de betreding van de zolders tijdens voor vleermuizen kwetsbare periodes. (Belga)