25 survival mythen die niet kloppen

© iStockphoto

Survival programma’s zoals die van Bear Grylls zijn razend populair. Gelukkig zullen de meesten van ons nooit in een levensbedreigende situatie in de wildernis belanden, maar voor degenen die het wel overkomt: 25 survival mythen die niet waar en zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Survival programma’s zoals die van Bear Grylls zijn razend populair. Gelukkig zullen de meesten van ons nooit in een levensbedreigende situatie in de wildernis belanden, maar voor degenen die het wel overkomt. List 25 noemt 25 survival mythen die niet waar en zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

1.Je moet meteen voedsel gaan zoeken

Je lichaam kan enkele weken overleven op vetreserves, maar tegen die tijd ben je waarschijnlijk al overleden aan iets anders bijvoorbeeld vergiftiging, ziekte, een wond…. Het komt zelden voor dat mensen die in een survival situatie terechtkomen de hongerdood sterven. Voedsel vinden heeft niet de hoogste prioriteit.

2. Je hebt maar twee takjes nodig om een vuurtje te maken

Het is niet onmogelijk om enkel met een paar takjes een vuurtje te maken, maar zelfs onder de meest gunstige omstandigheden is het extreem moeilijk. Neem daarom altijd (survival) lucifers mee wanneer je een trektocht door de natuur gaat maken.

3. Kijken naar survival programma’s op de televisie bereidt je goed voor op een survival trip

Deze programma’s zijn leuk om naar te kijken, maar de trips die daarin voorbijkomen worden op voorhand bedacht en voorbereid. Je kan er weliswaar een paar nuttige tips uithalen, maar het is niet omdat je alle alle afleveringen van Bear Grylls hebt gezien dat je met een gerust hart de wildernis in kan trekken.

4. Je moet het gif uit de wond van een slangenbeet zuigen

Mensen kunnen niet hard en snel genoeg zuigen om al het gif uit de wond te krijgen. Bovendien beschadig je het weefsel rond de beet waardoor het gif zich juist makkelijker door het lichaam kan verspreiden. Ook moet je geen knelverband aanbrengen. Dit voorkomt het verspreiden van het gif niet, maar kan doordat de toevoer van bloed wordt verminderd wel leiden tot het afsterven van ledematen. Wat moet je dan wel doen? De wond wassen om infecties te voorkomen, er een verband omheen doen en proberen snel bij een ziekenhuis te komen. Neem in ieder geval geen aspirine, koffie, alcohol, sigaretten of andere spullen die het bloed verdunnen of je hartslag versnellen.

5. Je kan wegrennen voor een beer

Nee, dat lukt je nooit. Zelfs Usain Bolt kan niet sneller rennen dan een beer.

25 survival mythen die niet kloppen
© iStockphoto

6. Je moet doen alsof je dood bent wanneer je een beer tegenkomt

Wegrennen hoef je niet te proberen, maar doen alsof je dood bent is ook niet altijd de goede reactie. Wanneer je oog in oog komt te staan met een grizzly kan je het beste blijven staan zonder oogcontact te maken. Valt hij aan, laat je dan op de grond vallen, bescherm de belangrijkste organen en doe alsof je dood bent. Kom je een zwarte beer tegen, dan moet je jezelf juist zo groot mogelijk maken, lawaai maken en desnoods terug vechten. Maar de beste manier om te voorkomen dat een beer te dichtbij komt is door bear spray bij je te dragen.

7. Je kan een aanval van een haai het beste stoppen door hem op zijn neus te stompen

Het klopt dat een haai een klap op zijn neus niet prettig vindt, maar het is ongelofelijk moeilijk om tijdens een worsteling onder water de juiste plaats te vinden en niet met je hand in zijn bek te belanden. Je kan beter zijn ogen of kieuwen proberen te raken.

8. Je moet in de woestijn meteen water zoeken

Je kan beter in de schaduw gaan zitten en zorgen dat je niet te veel zweet. Rondwandelen kan je beter bewaren tot het donker en koeler begint te worden. Het komt geregeld voor dat mensen na vier uur ronddolen op zoek naar water al omkomen van de dorst.

9. Je moet je eigen urine drinken om de dorst te lessen

Een of twee maal je eigen urine drinken kan geen kwaad, maar vergeet niet dat urine voor een belangrijk deel uit afvalstoffen bestaat. Drink je vaker je eigen urine achter elkaar, dan zit er steeds minder bruikbaar vocht en steeds meer afval in. Je lichaam moet harder werken om die afvalstoffen te verwerken en warmt daardoor nog meer op.

10. Je kan het water van een cactus drinken

Het vocht in de meeste cactussen is giftig waardoor – net als bij je eigen urine – je lichaam harder moet werken om het gif weer uit je lichaam te krijgen. Er bestaat slechts 1 soort cactus waarvan het vocht wel drinkbaar is, maar wanneer je geen cactuskenner bent is de kans klein dat je de juiste weet te vinden.

25 survival mythen die niet kloppen
© iStockphoto

11. Je hebt geen survival kit nodig wanneer je een korte trip maakt

Je kan altijd beter goed voorbereid zijn en de hoognodige spulletjes meenemen, ook al trek je maar kort de wildernis in.

12. Een helikopter kan je redden

Er zijn heel veel plaatsen waar helikopters niet kunnen komen. Dat geldt in het bijzonder hoog in de bergen.

13. Gekookt water is honderd procent schoon

Wanneer je water kookt gaan de bacteriën en ziektekiemen inderdaad dood, maar modder en andere viezigheid blijft er gewoon inzitten. Je kan het water beter eerst zeven door een handdoek of desnoods T-shirt en het daarna pas koken.

14. Sneeuw eten is een goede manier om uitdroging te voorkomen

Wanneer je sneeuw eet, heeft je lichaam veel energie nodig om weer op temperatuur te komen. Je kan de sneeuw beter eerst laten smelten en dan opdrinken. Sneeuw die al een tijd ligt bevat bovendien de nodige bacteriën waar je ziek van kan worden. Wanneer de sneeuw een beetje bruinig en vies is, blijf je er beter helemaal vanaf.

15. Om te overnachten heb je vooral een dak boven je hoofd nodig

Het is veel belangrijker om een geïmproviseerd bed te hebben dan bescherming boven je hoofd. Je verliest immers heel veel warmte door op de grond te gaan liggen.

16. Wanneer je gespiest bent door een scherp voorwerp moet je het er meteen uittrekken

Dat moet je juist niet doen. Wanneer een pin, mes, scherpe tak of ander voorwerp ergens vastzit in je lichaam en je trekt het eruit, maak je de wond groter en gaat het nog erger bloeden. Je kan de wond beter bedekken en het bloeden proberen te stoppen en zo snel mogelijk hulp zoeken.

17. Gebruik een tourniquet (soort drukverband) wanneer je bloedt

Een tourniquet kan je leven redden, maar gebruik het pas als laatste redmiddel want je loopt het risico dat je er een lichaamsdeel door verliest. En wanneer je het toch gebruikt, haal het er dan zelf in geen geval vanaf want dan kunnen vrijgekomen giftige stoffen weer de bloedbaan instromen. Een dokter moet de tourniquet verwijderen. Het is daarbij handig als je noteert of onthoudt wanneer je het precies aangebracht hebt.

18. Tijdens een aardbeving kan je het beste in de deuropening gaan staan

Dat hangt helemaal af van de leeftijd van het gebouw. In oude gebouwen is de deuropening vaak het stevigste deel, maar dat geldt niet voor nieuwere bouwwerken. Dan vind je meer beschutting onder een stevig meubelstuk dan in de deuropening.

19. Planten eten is veilig

Tenzij je een plantenkenner bent is de kans aanwezig dat je een giftige plant eet en ook al kies je de juiste plant, dan is de voedingswaarde nog gering.

25 survival mythen die niet kloppen
© iStockphoto

20. Mossen groeien alleen aan de noordelijke kant van een boom

Op het noordelijk halfrond groeien mossen soms iets beter aan de noordkant van een boom omdat ze daar minder zonlicht opvangen, maar mossen kunnen overal waar het schaduwrijk of vochtig is gedijen. Heb je een oriëntatiepunt nodig, dan vertrouw je beter op de zon dan op mos.

21. Alcohol drinken houdt je warm

Deze mythe is zelfs gevaarlijk. Je hebt het gevoel dat je het warmer hebt wanneer je alcohol drinkt, maar in werkelijkheid daalt je lichaamstemperatuur.

22. Wanneer het koud is in het dal trek dan de bergen in

Soms is het op de berghelling inderdaad warmer dan in het dal doordat de warme lucht opstijgt, maar het waait er vaak ook harder en het kan moeilijker zijn om een vuurtje te maken. Het hangt van de plaatselijke omstandigheden af wat je het beste kan doen.

23. Zwem altijd parallel aan de kust wanneer je terechtkomt in een getijdestroom

Wanneer een getijdestroom je mee de zee insleurt is dat inderdaad het beste dat je kan doen, maar sommige stromingen lopen diagonaal of met de kust mee. De basisregel is dat je loodrecht in de stroming zwemt in dezelfde richting als de wind. Heb je het gevoel dat je stroomopwaarts aan het zwemmen bent, dan ga in ieder geval de verkeerde kant op.

24. Je komt van het ene op het andere moment terecht in een survival scenario

Dat gebeurt zelden. Meestal belandt iemand in zo’n situatie door een serie verkeerde beslissingen achter elkaar. Zorg er daarom in de eerste plaats voor dat je niet in een levensbedreigend scenario terechtkomt door de gevaren niet te onderschatten. Bevind je je bijvoorbeeld op of in het water en komt er een onweersbui aan, zoek dan meteen al de oever op en wacht niet tot het te laat is.

25. Survival gaat om weten wat je doet

Ook al ken je alle survival trucjes, dan nog kan het dodelijk zijn. Op de televisie lijkt het misschien allemaal opwindend en spannend, maar de werkelijkheid is niet zo fijn. Zorg er daarom eerst en vooral voor dat je door de juiste voorbereiding, bepakking en beslissingen niet in een levensbedreigende situatie terechtkomt. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content