Nationaal Park Hoge Kempen wil met 1.800 hectare uitbreiden

© KB72

Het in Limburg gelegen Nationaal Park Hoge Kempen zou graag met 1.800 hectare uitbreiden en zo uitgroeien tot 7.500 hectare.

Het in Limburg gelegen Nationaal Park Hoge Kempen zou graag met 1.800 hectare uitbreiden en zo uitgroeien tot 7.500 hectare.

Dat meldt de regionale zender TV Limburg. De gemeente Dilsen-Stokkem, waar de uitbreiding vooral moet plaatsvinden, is echter niet gelukkig met de plannen omdat er veel woningen en 2 recreatiedomeinen in het uitbreidingsgebied liggen.

Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland heeft een aanvraag ingediend bij de overheid om 2 miljoen euro vrij te maken voor de uitbreiding van het Nationaal Park Hoge Kempen, dat daarmee één van de grootste parken in West-Europa zou worden.

Het grootste deel willen de natuurjongens in Dilsen-Stokkem realiseren. Maar daar staan ze niet te springen om een uitbreiding, integendeel.

“In het gebied liggen 300 woningen, 2 recreatieparken en er zouden 3 wegen worden afgesloten”, zegt burgemeester van Dilsen-Stokkem Lydia Peeters. Het gaat onder meer om de zogenaamde Homo-woongebieden en het recreatiepark Sparrendal. Volgens de woordvoerder van het Regionaal Landschap zouden de woonwijken bij uitbreiding niet opgeheven worden.

Het stoort burgemeester Peeters enorm dat de plannen al zijn ingediend om in aanmerking te komen voor geld uit het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK), en dat zij daar niet van op de hoogte was. “Men wil dit plan al in het najaar realiseren en dan vraag ik mij af waar de inspraak en het democratisch gehalte is”, aldus Peeters die zegt dat er geen draagvlak is in Dilsen-Stokkem voor plannen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content