Nationaal park Hoge Kempen ontvangt voor het eerst meer dan een miljoen bezoekers

© David Edgar, Wikicommons

Het Nationaal Park Hoge Kempen, dat zich uitstrekt over een groot deel van Oost-Limburg, heeft in 2013 voor het eerst meer dan 1 miljoen bezoekers ontvangen.

Dat is een stijging met 28 procent en vertegenwoordigt een economische opbrengst van 23 miljoen euro voor de regio, zo stellen de uitbaters van het natuurdomein.

Het Nationaal Park werd opgericht in 2006. Voor het eerst werd in 2013 de kaap van 1 miljoen bezoekers overschreden.

Fietstoerisme

Dat er bijna 30 procent meer volk naar het gebied kwam dan in 2012, is bijna volledig te wijten aan het toegenomen fietstoerisme. Dat is goed voor zowat de helft van bezoekers en zit in de lift door de opening van het nabijgelegen RivierPark Maasvallei, een toeristisch programma in diverse gemeenten rondom de Maas.

Daarnaast nam ook het (elektronisch getelde) aantal wandelaars op een jaar tijd met zo’n 5 procent toe tot 200.000. Zij vertrekken vooral vanuit de toegangspoort Mechelse Heide in Maasmechelen. Aan de andere bezoekerspunten, zoals in Lanaken, As, Genk en Zutendaal, mochten de attracties op ongeveer even veel bezoekers rekenen als in de vorige jaren.

Dino’s zorgen voor volkstoeloop

De dino-expo in Kattevennen (Genk) veroorzaakte een grote volkstoeloop.

Voor de opkomst in 2014 zijn de exploitanten hoopvol gestemd. Publiekstrekkers als het Blotevoetenpad in Zutendaal scoorden tot dusver erg goed en ook de opening van de nieuwe toegangspoort Connecterra moet voor meer bezoekers zorgen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content