Namibië

Met een bevolkingsdichtheid van amper 2 inwoners per vierkante kilometer en een schat aan natuurlijke bezienswaardigheden is Namibie de ideale bestemming voor avonturiers.

Met een bevolkingsdichtheid van amper 2 inwoners per vierkante kilometer en een schat aan natuurlijke bezienswaardigheden is Namibië de ideale bestemming voor avonturiers.

Namibië ligt in het zuidwesten van het Afrikaanse continent, aan de kust van de Atlantische Oceaan. Het land grenst aan Angola, Zambia, Botswana en Zuid-Afrika. Het land is maar liefst 27 keer groter dan België, en telt amper zo’n 2.000.000 inwoners. Het grootste deel daarvan woont dan ook nog eens in de hoofdstad Windhoek.

Dat maakt van Namibië – na Mongolië – het op een na dunstbevolkte land ter wereld. De officiële taal is het Engels, maar ook het Afrikaans en het Duits vind je er terug.

Warm en droog

Namibië is een erg droog land. Het grootste deel van de jaarlijkse hoeveelheid neerslag valt in de periode januari tot en met april. December is de warmste maand, met temperaturen die gemiddeld oplopen tot 30° C en zelfs tot 45° C in woestijngebieden. Er is in de woestijn wel een erg groot verschil tussen de dag- en nachttemperaturen. Samengevat is de periode tussen mei en oktober de beste tijd om Namibië te bezoeken. Dat is de droogste en minst warme tijd.

Het land heeft twee grote woestijnen: De Namib-woestijn en een deel van de bekende, grotere Kalahari-woestijn. De eerste wordt aanzien als de oudste woestijn ter wereld. De ongeveer 100 km brede en 2000 km lange zandwoestijn is een beschermd gebied. Centraal ligt de schilderachtige Sossusvlei (Zuidafrikaans voor vallei), een gebied met rode zandduinen en één van de toeristische trekpleisters van het land.

Game Drive

Andere toeristische toppers in het land zijn het Etosha-wildreservaat en de Fish River Canyon. Die laatste is – na de Grand Canyon in Noord-Amerika – de grootste canyon ter wereld.

Het Nationaal Park Etosha, in het noorden van het land, bestrijkt een oppervlakte van maar liefst meer dan 22.500 km². Het is daarmee een van de grootste wildparken van Afrika. Toeristen kunnen er een zogenaamde ‘game drive’ doen en op zoek gaan naar de zogenaamde Big Five: leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Het park bevat in totaal zo’n 110 soorten zoogdieren.

De vegetatie in het Etosha Park is ook laag, wat de kans dat je wild te zien krijgt, vergroot. Het reservaat is het hele jaar open, maar de beste tijd om Etosha aan te doen, is aan het einde van de regentijd, van eind oktober tot begin april. Dan verzamelen de dieren zich rondom de drinkplaatsen.

Etosha is voor de helft toegankelijk voor bezoekers. De rest is alleen toegankelijk voor groepen onder begeleiding van een gids.

Tip: Wie zelf de wagen wil nemen in Namibië, wordt aanbevolen dat enkel te doen bij daglicht. Rondzwervend vee en wilde dieren maken de wegen ’s nachts onveilig. Door onervarenheid met het rijden op niet verharde wegen worden toeristen ook regelmatig het slachtoffer van ernstige ongelukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content