Mysterie van de dag: waarom moet het luikje van het vliegtuigraampje open tijdens het landen en het opstijgen?

© iStockphoto

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom moet het luikje van het vliegtuigraampje open tijdens het landen en het opstijgen?

U hebt zich misschien al afgevraagd waarom elke keer het vliegtuig opstijgt of landt het luikje van uw vliegtuigraampje open moet. Het antwoord is eenvoudig (en weinig geruststellend): het is niet om u het landschap beneden te laten bewonderen maar opdat de stewards en de stewardessen kunnen checken welke nooduitgang het best beveiligd is om het vliegtuig in geval van nood te evacueren.

Een in de luchtvaart gespecialiseerde veiligheidsagent verklaarde recent op het forum Quora dat de luikjes openen “deel uitmaakt van een lang voorbereidingsproces van het vliegtuig in geval van nood”.

Omdat het cabinepersoneel in geval van nood slechts 90 seconden heeft om alle inzittenden te evacueren vraagt het ook de tafeltjes in te klappen en de zetels recht te zetten zodat iedereen vlot uit het toestel kan. Wanneer zich een ongeval voordoet “is elke seconde waardevol”.

Door de luikjes te openen wordt het overdag ook licht in het vliegtuig en kunnen de ogen van de passagiers weer wennen aan de zon. Als er iets verkeerd gaat “zijn de reizigers niet verblind”. Hetzelfde protocol is van kracht tijdens nachtvluchten: de luikjes zijn open en er brandt licht in het vliegtuig.

Noodsituaties komen ook vaker voor tijdens het landen of opstijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content