Muziekinstrumentenmuseum viert 200ste verjaardag van Adolphe Sax

© Guy Kokken

Vanaf zaterdag 8 februai kan het grote publiek in het muziekinstrumentenmuseum in Brussel terecht voor de tentoonstelling “SAX200”, naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon.

Vanaf zaterdag 8 februai kan het grote publiek in het muziekinstrumentenmuseum in Brussel terecht voor de tentoonstelling “SAX200“, naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon.

“‘SAX200’ is de belangrijkste tentoonstelling in het mim sinds het museum in 2000 zijn deuren opende”, aldus staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS).

Het museum verzamelde 200 instrumenten voor de tentoonstelling. Toppers zijn de oudste bewaarde saxofoon -een bariton uit 1846-, een saxtuba uit Bad Säckingen, de tenor die Bill Clinton ontving in 1994 en de Selmer waarop Coleman Hawkins in 1933 in Brussel speelde.

De expo is onderverdeeld in de thema’s “Sax als uitvinder”, “Sax als ondernemer”, “Sax en de zijnen” en “Sax na sax”.

Tijdens het openingsweekend zijn er gratis concerten van onder meer “Bl! ndman” en “Swiss Army Band”.

Adolphe Sax was de zoon van een instrumentenbouwer. Hij werd in 1814 in Dinant geboren. In 1842 vond hij in Parijs de saxofoon uit. In 1846 vroeg Sax patent aan op het instrument dat naar hem zou worden vernoemd.

Zijn grote populariteit en doorbraak kreeg het instrument dankzij de jazzmuziek en een van zijn eerste grote solisten Coleman Hawkins.

De expo loopt tot 11 januari 2015. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content