De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het MuHKA Museum van Hedendaagse Kunst en Musée provincial Felicien Rops hebben de MuseumPrijs 2008 gewonnen.

De MuseumPrijs beloont elk jaar een Vlaams, Brussels en Waals museum met elk 10.000 euro. Publieksvernieuwing en publieksbetrokkenheid zijn de hoekstenen van deze prijs.

De Brusselse prijs is voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De KMSKB krijgt de prijs van de jury onder meer omdat de educatieve dienst van de musea sinds tientallen jaren projecten ontwikkelt voor specifieke doelgroepen.

Educatieve werking

Zo was er onder meer een project voor blinden en slechtzienden. Die konden via reliëftekeningen, muziekfragmenten en in dialoog met een gids de collectie leren kennen. De KMSKB heeft gelijkaardige projecten voor doven, fysiek of mentaal gehandicapten en mensen die wegens sociale, economische of culturele redenen de weg naar het museum niet vinden.

De Vlaamse prijs werd weggekaapt door het MuHKA Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Ook hier looft de jury de inspanningen van de educatieve werking. Volgens de jury is het museum goed geïntegreerd in het culturele weefsel van Antwerpen en neemt het daarbij duidelijke engagementen. "De jury is aangenaam verrast door de aanwezigheid van een zeer gemengd en jong publiek op de vernissages. Het lijdt geen twijfel dat het MuHKA een specifiek alternatief publiek aantrekt dat moeilijk te bereiken valt."

De Waalse prijs is voor het Musée provincial Félicien Rops in Namen. De jury bewondert de manier waarop dit relatief kleine monografische museum zichzelf voortdurend opnieuw op de kaart plaatst. "Ondanks de bescheiden ploeg slaagt het museum erin een groot en divers publiek te bereiken." De jury looft ook de samenwerking met andere culturele spelers en het opentrekken naar andere kunstdisciplines.

Naast de drie MuseumPrijzen is er voor elk van de drie regio's een MuseumPublieksprijs ter waarde van 2.500 euro.

Het publiek koos in Brussel voor het MIM Muziekinstrumentenmuseum, in Vlaanderen voor het Memorial museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en in Wallonië voor het CEDARC/Musée du Malgré-Tout in Treignes.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het MuHKA Museum van Hedendaagse Kunst en Musée provincial Felicien Rops hebben de MuseumPrijs 2008 gewonnen.De MuseumPrijs beloont elk jaar een Vlaams, Brussels en Waals museum met elk 10.000 euro. Publieksvernieuwing en publieksbetrokkenheid zijn de hoekstenen van deze prijs. De Brusselse prijs is voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De KMSKB krijgt de prijs van de jury onder meer omdat de educatieve dienst van de musea sinds tientallen jaren projecten ontwikkelt voor specifieke doelgroepen. Educatieve werking Zo was er onder meer een project voor blinden en slechtzienden. Die konden via reliëftekeningen, muziekfragmenten en in dialoog met een gids de collectie leren kennen. De KMSKB heeft gelijkaardige projecten voor doven, fysiek of mentaal gehandicapten en mensen die wegens sociale, economische of culturele redenen de weg naar het museum niet vinden. De Vlaamse prijs werd weggekaapt door het MuHKA Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Ook hier looft de jury de inspanningen van de educatieve werking. Volgens de jury is het museum goed geïntegreerd in het culturele weefsel van Antwerpen en neemt het daarbij duidelijke engagementen. "De jury is aangenaam verrast door de aanwezigheid van een zeer gemengd en jong publiek op de vernissages. Het lijdt geen twijfel dat het MuHKA een specifiek alternatief publiek aantrekt dat moeilijk te bereiken valt." De Waalse prijs is voor het Musée provincial Félicien Rops in Namen. De jury bewondert de manier waarop dit relatief kleine monografische museum zichzelf voortdurend opnieuw op de kaart plaatst. "Ondanks de bescheiden ploeg slaagt het museum erin een groot en divers publiek te bereiken." De jury looft ook de samenwerking met andere culturele spelers en het opentrekken naar andere kunstdisciplines. Naast de drie MuseumPrijzen is er voor elk van de drie regio's een MuseumPublieksprijs ter waarde van 2.500 euro. Het publiek koos in Brussel voor het MIM Muziekinstrumentenmuseum, in Vlaanderen voor het Memorial museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en in Wallonië voor het CEDARC/Musée du Malgré-Tout in Treignes.