Museum Kazerne Dossin in Mechelen krijgt eervolle vermelding bij Europese museumprijzen

© Belga

Op de 37ste uitreiking van de European Museum of the Year Award 2014 (EMYA) in Tallinn, Estland, heeft het Mechelse museum Kazerne Dossin een eervolle vermelding van de jury gekregen.

Op de 37ste uitreiking van de European Museum of the Year Award 2014 (EMYA) in Tallinn, Estland, heeft het Mechelse museum Kazerne Dossin een eervolle vermelding van de jury gekregen.Het museum over Holocaust en Mensenrechten dat eind 2012 de deuren opende, was als enige Belgische museum genomineerd voor de gerenommeerde internationale museumprijs. De hoofdprijs ging naar het Museum of Innocence in Istanboel, Turkije.

Het European Museum Forum reikt jaarlijks de European Museum of the Year Award uit. Deze prijs stimuleert de uitwisseling van innoverende museumpraktijken in 47 landen. Naast de hoofdprijs worden er verschillende andere prijzen uitgereikt. Dit jaar waren 38 musea afkomstig uit 22 Europese lidstaten kandidaat.

Museum van het jaar

De titel ‘European Museum of the Year 2014’ ging naar het Museum of Innocence in het Turkse Istanboel, een initiatief van Nobelprijswinnaar literatuur Orhan Pamuk. Het museum is tegelijkertijd een pleidooi voor kleine musea en een in objecten vertaalde versie van een liefdesroman met dezelfde titel.

Kazerne Dossin was de enige Belgische inzending. Het museum werd genomineerd en mocht zaterdag een ‘special commendation’ in ontvangst nemen, samen met het Flossenbürg Concentratiekamp (Duitsland).

Vorige Belgische winnaars zijn het MAS (Silletto Prize 2013) en het Gallo-Romeins Museum Tongeren (hoofdprijs EMYA 2011).

“Kazerne Dossin Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum en het Flossenbürg Concentratiekamp Memoriaal zijn uitzonderlijk moedig en stellen een voorbeeld voor alle andere musea in hun genre”, aldus Wim De Vos, voorzitter van de jury. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content