Musea vieren Jeroen Bosch jaar in 2016 met veel tentoonstellingen

Behalve de grote tentoonstelling van schilderijen van Jeroen Bosch in Den Bosch worden tijdens de nationale herdenking in 2016 veel meer tentoonstellingen over de schilder gehouden in Brabant.

“Tentoonstellingen zijn de ruggengraat van het jaar”, vertelde programmamanager Lian Duif, riskerend dat de kunstliefhebber door Bosch de bomen niet meer ziet.

Als voorbeeld noemt de organisatie een tentoonstelling in het Natuurmuseum in Tilburg over de dieren in het werk van Jeroen Bosch. Ook het Van Abbemuseum in Eindhoven, De Pont in Tilburg en het Stedelijk Museum in Den Bosch werken aan tentoonstellingen.

“Het is nog nooit eerder vertoond dat Brabantse musea hun programma op deze manier een heel jaar op elkaar afstemmen”, aldus Duif.

500e sterfdag

In 2016 is het 500 jaar geleden dat de wereldberoemde Bossche schilder overleed. De herdenking die de gemeente Den Bosch organiseert, is uitgeroepen tot een nationaal evenement. “En dat schept verplichtingen. Het programma moet binnen en buiten Nederland aanspreken”, zegt artistiek leider Ad ‘s-Gravesande.

De organisatie heeft tot dusver ruim 26 miljoen euro binnen voor het programma tot en met 2016. De gemeente betaalt 8 miljoen euro. De rest komt uit Den Haag, Brussel (de EU), van de provincie en van sponsors.

Grootste tentoonstelling ooit

De tentoonstelling van origineel werk van Jeroen Bosch moet de grootste ooit worden. De schilderijen hangen normaal in musea over de hele wereld. Welke panelen naar het Noord-Brabants Museum komen, blijft voorlopig nog een mysterie. Wel is bepaald dat de tentoonstelling op 11 februari 2016 begint en 3 maanden duurt. De organisatie verwacht zeker 300.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Veel schilderijen vertrekken na afloop naar Madrid waar het Prado ook een grote overzichtstentoonstelling houdt. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content