Mummie van vrouwelijke priester gevonden in Peru

Vanwege de waardevolle spullen in haar tombe, vermoeden wetenschappers dat het om een vrouwelijke priester gaat, een zeldzaam fenomeen. Sinds 1800 wordt archeologie in Peru, bakermat van tientallen beschavingen, bestudeerd en de laatste jaren worden steeds meer belangrijke ontdekkingen gedaan. Machu Picchu en Se?or de Sipan zijn de meest bekende ontdekkingen.

Vrouwelijke priester is waardevolle vondst

Volgens archeoloog Giuseppe Orefici is de vondst van de mummie opmerkelijk omdat het om een vrouw gaat. ‘Nu weten we dat vrouwen een belangrijke rol speelden bij de belangrijkste priesters in Cahuachi’ aldus Orefici.

Bij de mummie zijn kettingen, schelpen, gouden voorwerpen en stukken textiel gevonden die van groot archeologisch belang zijn. In Peru worden regelmatig mummies gevonden, zoals de spraakmakende 33 mummies op de archeologische plaats Chotuna Huaca in de voor veel toeristen nog onbekende stad Chiclayo in het noorden van Peru.

Vondsten te vergelijken met graf van Toetanchamon Peru heeft veel meer te bieden dan de archeologische ontdekking Machu Picchu. De tombes van Sípan behoren tot de belangrijkste archeologische ontdekkingen in Peru. Deze vondst is in 1987 gedaan en wordt vergeleken met de vondst van het graf van Toetanchamon.

In één van de intacte tombes werd de grafkamer van een Mochevorst gevonden: de zogenaamde ‘Se?or de Sipan’. Deze tombes zijn in de stad Huaca Rajada in het Noorden van Peru te bezoeken en geven veel informatie over de levensstijl van het Moche-volk, een beschaving die tussen het jaar 0 en 750 leefde.

Naast de Machu Picchu, de voormalige hoofdstad van het Incarijk, staat onder meer ook de archeologische zone ChanChan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Overblijfselen van negen grote lemen paleizen in de stad ChanChan karakteriseren deze Chimú-cultuur.

ChanChan was de hoofdstad van het rijk van de Chimú, een cultuur die bestond van het jaar 850 tot 1470 na Christus.

InformatiePeru info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content