Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA) krijgt samen met vijf andere musea voor moderne kunst 2,5 miljoen euro van de Europese Unie voor 'L'Internationale', een museumconfederatie die de komende vijf jaar tot een "gemeenschappelijke, nieuwe lezing van de Europese kunstgeschiedenis" wil komen met het project 'The Uses of Art. The Legacy of 1848 and 1989'.

De musea zullen kunstwerken en personeel uitwisselen, maar ook samen expo's en symposia organiseren en een gezamenlijk onlineplatform oprichten.

Naast het MuHKA nemen ook het bekende Reina Sofía (Madrid), de Moderna Galerija (Ljubljana), het Van Abbemuseum (Eindhoven), het Museu d'Art Contemporani (Barcelona) en SALT (Istanbul) deel aan 'L'Internationale'.

Eigen troeven

Elk museum behoudt weliswaar zijn eigenheid, maar de samenwerking belooft erg diepgaand te zijn. Volgens MuHKA-directeur Bart De Baere is het de eerste maal dat een dergelijke structurele en langdurige samenwerking op poten wordt gezet tussen Europese musea voor moderne kunst.

"Deze confederatie is in feite een soort tegenbeweging voor het meer

centralistische model van topmusea als Tate Modern", zegt De Baere. "Bij dat laatste moet men vaak te breed en dus generalistisch werken, terwijl wij gebruik kunnen maken van de diversiteit van onze musea. Elke instelling heeft bepaalde troeven en die kunnen we nu samenbrengen."

'L'Internationale' ontstond in 2010 en schakelt met 'The Uses of Art' een versnelling hoger. In het MuHKA wordt het project in de zomer van 2014 zichtbaar met 'After Identity', een overzichtsexpo van Europese kunstenaars rond het begrip 'identiteit'. (Belga/MS)

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA) krijgt samen met vijf andere musea voor moderne kunst 2,5 miljoen euro van de Europese Unie voor 'L'Internationale', een museumconfederatie die de komende vijf jaar tot een "gemeenschappelijke, nieuwe lezing van de Europese kunstgeschiedenis" wil komen met het project 'The Uses of Art. The Legacy of 1848 and 1989'. De musea zullen kunstwerken en personeel uitwisselen, maar ook samen expo's en symposia organiseren en een gezamenlijk onlineplatform oprichten. Naast het MuHKA nemen ook het bekende Reina Sofía (Madrid), de Moderna Galerija (Ljubljana), het Van Abbemuseum (Eindhoven), het Museu d'Art Contemporani (Barcelona) en SALT (Istanbul) deel aan 'L'Internationale'. Eigen troeven Elk museum behoudt weliswaar zijn eigenheid, maar de samenwerking belooft erg diepgaand te zijn. Volgens MuHKA-directeur Bart De Baere is het de eerste maal dat een dergelijke structurele en langdurige samenwerking op poten wordt gezet tussen Europese musea voor moderne kunst. "Deze confederatie is in feite een soort tegenbeweging voor het meer centralistische model van topmusea als Tate Modern", zegt De Baere. "Bij dat laatste moet men vaak te breed en dus generalistisch werken, terwijl wij gebruik kunnen maken van de diversiteit van onze musea. Elke instelling heeft bepaalde troeven en die kunnen we nu samenbrengen." 'L'Internationale' ontstond in 2010 en schakelt met 'The Uses of Art' een versnelling hoger. In het MuHKA wordt het project in de zomer van 2014 zichtbaar met 'After Identity', een overzichtsexpo van Europese kunstenaars rond het begrip 'identiteit'. (Belga/MS)