Mount Everest wordt opnieuw opgemeten

. © iStock/Getty Images

Nepal heeft een team naar de Mount Everest gestuurd om de hoogste berg ter wereld opnieuw op te meten.

De premier van de Himalayastaat Nepal, Prasad Sharma Oli, heeft in de hoofdstad Kathmandu plechtig afscheid genomen van de expeditieleden bestaande uit een expert, drie sherpa’s en een berggids. Drie van hen zullen de hoogste berg beklimmen en met gps-apparatuur de hoogte en positie van de top registeren, terwijl beide anderen in het basiskamp blijven. Dat deelde een woordvoerder van de bevoegde topografische dienst mee. De data worden dan geëvalueerd en het resultaat wordt voorgesteld in december. Aan de expeditie ging een voorbereiding van ongeveer anderhalf jaar vooraf.

Het is de eerste keer dat Nepal zelf de hoogste berg ter wereld opmeet. De laatste keer werd dat in 1954 door de Indiase autoriteiten gedaan. Sindsdien is de recordhoogte van 8.848 meter van toepassing. Maar volgens satellietgegevens zou de zware aardbeving van 2015 in Nepal met meer dan 9.000 doden de Everest lichtjes hebben verschoven, zodat de berg mogelijk wat gekrompen is.

Het hoofdseizoen voor alpinisten, dat elk jaar slechts een paar weken duurt in april en mei en waarvan de start afhankelijk is van het weer, staat voor de deur. Elk jaar proberen honderden klimmers de berg op de grens tussen Nepal en het door China bestuurde Tibet te bedwingen aan de Nepalese kant.

Sinds de eerste beklimming in 1953 zijn er intussen meer dan 5.000 mensen in geslaagd de top van de Everest te bereiken, maar ook honderden mensen zijn bij hun poging om het leven gekomen. Buitenlandse bergbeklimmers moeten omgerekend ongeveer 9.000 euro ophoesten aan de Nepalese autoriteiten om toelating te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content