Montreal

Montreal was aanvankelijk een eenvoudige missiepost maar heeft zich amper drie eeuwen tijd ontwikkeld tot een moderne, bloeiende grootstad die gonst van activiteit. Met haar indrukwekkende architectuur doet ze sterk denken aan de grote steden in de Verenigde Staten, zoals New York of Chicago.

Montreal was aanvankelijk een eenvoudige missiepost maar heeft zich amper drie eeuwen tijd ontwikkeld tot een moderne, bloeiende grootstad die gonst van activiteit. Met haar indrukwekkende architectuur doet ze sterk denken aan de grote steden in de Verenigde Staten, zoals New York of Chicago.

Montreal, de economische hoofdstad van Canada. De stad dankt haar naam aan de Mont Royal (Koninklijke Berg) die in 1534 zo werd gedoopt door de Fransman Jacques Cartier, de ontdekker van Canada. Rond de berg ligt een park van 205 hectare dat in 1868 werd aangelegd door Frederik Law Holmstead, de landschaps- architect die ook Central Park in New York ontwierp

Tussen de Mont-Royal en het La Fontaine-park verdringen de bezienswaardigheden elkaar. Als ruggengraat van deze vierhoek geldt de boulevard Saint-Laurent, de oost-westgrens van de stad met typische huisjes met platte daken, zuiltjes en buitentrappen. Rond de rue Duluth hebben de Portugezen en de Grieken hun huizen in felle kleuren geschilderd. De vele restaurantjes serveren er een echte wereldkeuken.

Aan de overkant van de Saint-Laurent steekt het oude centrum van Montreal af tegen de drukke zakenwijk. De rue Saint-Paul met zijn huizen van natuursteen en de opvallende koepel van de Marché Bonsecours. Dit is de wijk van de kunstgalerijen, de souvenirwinkeltjes en de rijkelijk versierde restaurants, de gerestaureerde graansilo’s en de prachtige oude haven. Een misthoorn galmt.

Hoogtevrees

Eén van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Montreal is ongetwijfeld het Olympisch Park, gebouwd voor de Zomerspelen van 1976. De absolute blikvanger is de beroemde ‘Olympische Toren’, die je net zoals de Eiffeltoren in Parijs absoluut een bezoekje moet brengen. Vanop dit futuristische bouwwerk, met 175 meter de hoogste schuine toren ter wereld, heb je een duizelingwekkend uitzicht over de streek.

Een eindje verderop worden de natuurliefhebbers verwend met de ‘Biodôme’, een andere must van Montreal. Hier werden vier verschillende biotopen gereconstrueerd: het Latijns-Amerikaanse regenwoud, het Laurentideswoud in Quebec, het zeemilieu van de Sint-Laurensrivier en tenslotte de poolstreek.

Een andere attractie van formaat voor wie van groen houdt: de ‘Jardin Botanique’, tegenover het Olympisch Park. Het is één van de grootste drie botanische tuinen ter wereld, met talloze prachtige plantenverzamelingen. Wanneer je niet griezelt van spinnen en kevers, mag je zeker niet vergeten een bezoekje te brengen aan het insectuarium – enig in zijn soort – met duizenden soorten insecten uit heel de wereld.

Levensboom

Nog een grote trots van de stad, maar dan van een heel andere aard, is de neogotische Notre-Dame-basiliek. Eén kapel van deze basiliek mag je in geen geval missen: de zogenaamde ’trouwkapel’, versierd met een prachtige bronzen levensboom.

In de rue St Catherine, het kloppende hart van de stad, ontmoeten het beste en het slechtste elkaar. De place des Arts, de tempel van de populaire cultuur, is het trefpunt voor alle grote festivals. Aan de overkant heeft het Complexe Desjardins voor de feestperiode een dorpje uit het Quebec van het begin van de 20e eeuw gereconstrueerd. Verder in de straat wisselen winkeltjes, seksshops en louche bars met suggestieve neonreclames elkaar af.

Verder naar het oosten wordt de straat steeds chiquer. Hier proberen de uitstalramen van de grote warenhuizen Labaye en Ogilvy elkaar de loef af te steken met strass en glitter.

In de barre en koude winter (gemiddeld -15°C) zoeken de inwoners van Montreal, die zich niet laten afschrikken door het gure weer, hun toevlucht in hun ondergrondse stad. Onder de stad ligt namelijk een 30 kilometer lang doolhof van winkelgalerijen.

Bron: Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content