Montana

Schrijvers, toeristen en rustzoekers komen naar Montana voor de open vlaktes, de weidse luchten en de grote vrijheid. Dit is ook het land van de concrete cowboys die in hun pick-ups rijden en slapen, en van al wie van de natuur houdt.

Schrijvers, toeristen en rustzoekers komen naar Montana voor de open vlaktes, de weidse luchten en de grote vrijheid. Benoorden Cheyenne worden de huizen al schaarser, en dienen zich uitgestrekte plains aan met korte, grijsgele grassen die door de ijzige wind gegeseld worden. Dit is ook het land van de concrete cowboys die in hun pick-ups rijden en slapen, en van al wie van de natuur houdt.

Bezienswaardigheden
Natuur
Trivia
Algemene informatie
Tips

Montana in de lente: heuvels, met daarachter besneeuwde bergen met brede valleien tussenin, nagenoeg lege Interstates, indrukwekkende weidse luchten. De vrijheid lokt velen naar Montana. Overigens is het met die vrijheid nog opletten. Kijk maar uit voor de wolven en voor de grizzlyberen. In Montana huizen zo’n 700 grizzly’s, meer dan in eender welke staat, Alaska uitgezonderd.

In het landschap liggen her en der stadjes op mensenmaat, zonder drukte, uit de steigers geholpen door trappers of avonturiers. En spooksteden die sinds lang door goudzoekers verlaten zijn. In een stadje als Livingston gebeurt alles tien jaar later. ‘Livingston is a setback in time. People are more relaxed.’

De meeste huizen werden geklasseerd, er leven veel oude families. Het klopt dat Montana excentriekelingen aantrekt. Er is ook zoveel ruimte, vermoeide mensen uit de grootsteden bloeien hier opnieuw open. En nu komen er ook sterren. Jane Fonda en Ted Turner kochten een ranch in de vallei, net als Robert Redford en Jeff Bridges.

Vrijheid en eindeloosheid

Buiten de stad hangt een sfeer van vrijheid en eindeloosheid. Onderweg word je in het westen door de Rocky Mountains beschermd, passeer je uitgestrekte vlaktes, roodbruine ranches met witomrande deuren en vensters. En roadtrains, soms met drie opleggers en glimmende uitlaten die naast de cabine tronen.

Missoula zit gekneld tussen de uitlopers van de Rocky Mountains. Het is ogenschijnlijk een doordeweeks stadje met het geroffel van snel optrekkende V8-motoren aan de verkeerslichten, hoffelijke chauffeurs en eethuizen-zonder-rook. Met tuinwijken waar vrouwen geknield en met opgestoken, grijze chignon met hun planten spreken.

In 1920 werd aan de universiteit van Montana, na Harvard de oudste van het land, een atelier opgestart voor creative writing dat snel een goede reputatie verwierf. Vanaf 1964 maakte het nog meer opgang met dichter Richard Hugo aan het hoofd, en nu is Missoula het Mekka van de Amerikaanse literatuur.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content