Mons verwacht als culturele hoofdstad 2 miljoen bezoekers

© Jean-Pol Grandmont, Wikicommons

Bergen, de hoofdplaats van de provincie Henegouwen, mag zich volgend jaar de culturele hoofdstad van Europa noemen. Het programma van “Mons 2015” draait rond het thema “De metamorfose”.

“‘Mons 2015‘, dat zijn 300 projecten, 5.000 artiesten, 45 tentoonstellingen, een samenwerking met 22 toeristische en culturele instellingen en 18 partnersteden”, zo zei Elio Di Rupo, titelvoerend burgemeester van Bergen, tijdens een spektakelrijke persconferentie. “En meer dan 80 procent van de evenementen zal gratis zijn”, benadrukte hij.

De officiële opening van “Mons 2015” vindt plaats op zaterdag 24 januari. Algemeen commissaris Yves Vasseur verwacht die dag 100.000 mensen in Bergen. Maar ruim een maand eerder al, op 6 december 2014, is er de inhuldiging van een nieuwe houtstructuur van de Vlaamse kunstenaar Arne Quinze.

Voor zijn eerste uitstap naar Wallonië bouwt de internationaal bekende artiest een houten constructie van 90 meter lang en 18 meter hoog tussen de Sint-Elisabethkerk en het Maison Losseau in Bergen.

Nog een topmoment van “Mons 2015” wordt het eerste weekend van april, wanneer vijf nieuwe musea en een nieuw muziekcentrum de deuren openen in de stad.

Van Gogh en Verlaine

Een van de grote publiekstrekkers moet de tentoonstelling “Van Gogh au Borinage” worden, waarvoor 250.000 bezoekers verwacht worden. In februari zal ook het huis in deelgemeente Cuesmes waar de Nederlandse schilder verbleef, opnieuw geopend worden voor het publiek.

Voorts komt er een tentoonstelling over de Franse dichter Verlaine, “die zijn opvallendste gedichten schreef in de gevangenis van Bergen”, en is er een eerbetoon aan de renaissancepolyfonist Orlandus Lassus, geboren in Bergen.

Bergen richt uiteraard ook de aandacht op zijn drie door Unesco erkende “patrimoniumelementen”: het volksfeest Ducasse (of Doudou), dat een eigen museum krijgt, het Belfort van Mons, het enige barokke belfort in België, en de neolithische mijnen van Spiennes, een van de oudste en grootste ontginningscentra voor silex in Europa.

Het slotfeest vindt midden december plaats. Het zal worden gerealiseerd door de Henegouwse Daphné Cornez. Zij is bekend als artistiek directeur van de openingsceremonie van het WK voetbal in Brazilië.

Hulp uit Vlaanderen

“Mons 2015” krijgt overigens een subsidie van 250.000 euro van de Vlaamse gemeenschap. In een persbericht verwijst Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) naar een cultureel akkoord dat eind 2012 werd afgesloten met de Franse gemeenschap.

“‘Mons 2015’ vormde de gedroomde gelegenheid om dat akkoord vanuit Vlaanderen ook inhoud te geven”, klinkt het. “Door een ondersteuning van de artistieke productiekosten wil Vlaanderen helpen van ‘Mons 2015’ een internationaal succes te maken.”

Gatz geeft aan dat een hele reeks Vlaamse kunstenaars, gezelschappen, musea en culturele instellingen zal meewerken, zoals “het KMSKA, de Brugse Musea, Arne Quinze, Wim Vandekeybus, Guy Cassiers, Arno, LOD Muziektheater, Luc Tuymans”.

Van de achttien partnersteden zijn er overigens zes uit Vlaanderen: Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Mechelen en Oostende. Bergen is de eerste Waalse culturele hoofdstad van Europa. Eerder mochten Antwerpen, Brussel en Brugge al die titel voeren. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content