Minister Bourgeois schaft vergunningsplicht voor reisbureaus af

© Thinkstock

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois schaft zijn eigen reisbureaudecreet af.

Reisbureaus moeten vanaf 2014 niet meer voldoen aan de strenge eisen voor een vergunning. Dat schrijft De Tijd.

In een eerste fase vallen reisbemiddelaars (zoals sites met een link naar reisbureaus) niet meer onder de vergunningsplicht. Vanaf 2014 moet geen enkel reisbureau in Vlaanderen nog een vergunning hebben om reizen te verkopen.

Wie vandaag reizen wil verkopen, heeft daarvoor een vergunning nodig die sinds begin dit jaar wordt uitgereikt door het Departement internationaal Vlaanderen (DiV). Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) gaat die vergunningsplicht voor reisbureaus afschaffen.

Hij heeft daarvoor niet alleen een akkoord bereikt met de coalitiepartners sp.a en CD&V, maar ook met oppositiepartijen LDD, Groen en Open Vld, zo verduidelijkt het kabinet-Bourgeois. Bedoeling is dat het akkoord nog voor het zomerreces wordt goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

Afschaffing eigen decreet

De afschaffing gebeurt in twee fases. De eerste fase gaat onmiddellijk in na goedkeuring van het decreet en gaat over de reisbemiddelaars. Zij zullen geen vergunning meer nodig hebben. Reisbemiddelaars zijn onder meer de ‘affiliate websites’. Die sites informeren over reizen en leiden de consument in een volgende stap naar de site van de adverteerder.

De Vlaamse Vereniging voor Reisbureaus (VVR) won al verschillende rechtszaken tegen dergelijke sites omdat ze zonder vergunning aan reisbemiddeling doen. Ook mensen die een reis organiseren voor een vereniging of een klas lopen niet langer het gevaar dat ze als een reisbemiddelaar beschouwd worden.

Organisaties uit de socioculturele sector die niet-commerciële reizen organiseren, zijn vandaag niet verplicht een vergunning aan te vragen. Toch sleepte de VVR al verschillende socioculturele organisaties voor de rechtbank. Het decreet zal daarom de vrijstelling voor die sector juridisch scherper formuleren.

De tweede fase gaat in op 1 januari 2014. Het decreet an sich zal dan verdwijnen en daardoor elke vergunningsplicht voor reisbureaus. Bourgeois schaft daarmee zijn eigen decreet af, dat hij in 2007 nog voorstelde als “een bescherming van de reiziger”. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content