Mini-museum abdij Averbode ingehuldigd

© iStockphoto

In de Abdij van Averbode is het toeristisch-educatief luik van het belevingscentrum Het Moment officieel ingehuldigd. Het gaat om een mini-museum met informatie over abdij zelf en haar ambachtelijke activiteiten vroeger en nu: bier brouwen en het bereiden van brood en kaas.

Dat luik werd gefinancierd vanuit het Platteland Plusproject. Het Moment is een belevingscentrum met abdijcafé, huisbrouwerij, kaasrijperij, bakkerij en abdijwinkel dat op 1 mei de deuren opende. Het werd ondertussen verrijkt met een toeristisch-educatief luik.

Bij het binnenkomen is op de grond een kaart van de abdij aangebracht waar men met behulp van lichtknopjes kan ontdekken waar kerk, uitgeverij… zich bevinden. Infopanelen bieden informatie over de abdijtraditie op vlak van landbouw, voeding en uitgeven. Andere infopanelen handelen over bierbrouwen, broodbereiding en kaasrijping.

Mini-museum abdij Averbode ingehuldigd
© iStockphoto

Er wordt ook een film over het abdijleven getoond. Het centrum biedt ook geleide abdijbezoeken aan en de pas gerestaureerde paardenstallen kunnen gehuurd worden voor meetings.

De abdij van Averbode is een van de belangrijkste toeristische attracties van het Hageland. Het situeert zich op het knooppunt van de regio’s Hageland, Antwerpse Kempen en Limburg.

Tot voor de opening van Het Moment was de abdij slechts beperkt bezoekbaar, maar met dit belevingscentrum wilden de paters Nobertijnen weer de dynamiek brengen van weleer in de abdij. Deze site blijft een plek van stilte en bezinning, maar het centrum stelt de abdij weer in staat om bezoekers op een moderne, leerrijke, interactief en gastvrije manier te ontvangen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content