Minder Belgen op vakantie door terreurdreiging

© Belga

Er zullen deze zomer fors minder Belgen op vakantie vertrekken dan de voorbije jaren. Dat blijkt uit de Europese vakantiebarometer van Europ Assistance. De daling zou volgens de reisbijstandsorganisatie vooral te maken hebben met de “emotionele impact” van de aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart.

Slechts 47 procent van de 1.003 ondervraagde Belgen verklaart deze zomer op reis te vertrekken. In 2015 waren er dat nog 57 procent. De afname is het sterkst bij Franstaligen en Brusselaars: 39 procent van hen vertrekt op vakantie, een daling van 17 procent in vergelijking met 2015.

Uit de barometer, waarvoor in totaal 3.510 mensen uit België, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje werden ondervraagd, blijkt dat die dalende trend ook overal elders in Europa te zien is, “maar nergens is ze zo sterk als in België”, zegt Xavier Van Caneghem, pr-manager bij Europ Assistance.

De cijfers zouden volgens marketingmanager Elise Mertens vooral te maken hebben met de “emotionele impact” na de aanslagen in Brussel en Zaventem. Dat verklaart ook waarom de daling zich vooral situeert bij de kortere vakanties, van een week of minder: “De aanslagen deden zich voor in maart, in die periode zijn de kortere verblijven vaak nog niet geboekt. De langere verblijven, van twee weken of meer, zijn dan meestal al gepland. Vandaar dat we zien dat Belgen gemiddeld langer op vakantie vertrekken dan de voorbije jaren”, aldus Mertens. Ook de lichte stijging van het vakantiebudget, tot 2.412 euro, kan daarmee te maken hebben. “Wie langer reist, geeft ook meer uit”, klinkt het.

Frankrijk favoriet

Van de Belgen die wel op vakantie vertrekken, zegt slechts 26 procent bezorgd te zijn om terreuraanslagen. Toch geven zij aan bepaalde bestemmingen, zoals Turkije, Noord-Afrika en Egypte te vermijden. Een kleine 8 procent zegt Frankrijk te vermijden, maar onze zuiderburen blijven wel de favoriete reisbestemming van de Belg, gevolgd door Spanje en Italië.

Maar liefst 88 procent van de Belgen blijft deze zomer in Europa, onder wie negen procent in eigen land. Meer dan de helft reist dan ook met de wagen.

Opvallend is dat het vliegtuig, ondanks de aanslagen op de luchthaven in Zaventem, niet moet inboeten: 43 procent van de vakantiegangers reist met het vliegtuig, dat is hetzelfde percentage als vorig jaar. “Dat komt omdat vliegreizen vaak voor maart, en dus voor de aanslagen, geboekt worden”, zegt Van Caneghem. “Het is mogelijk dat we de impact van de terreur op het vliegtuig pas volgend jaar zullen zien.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content