Daarmee zou de circa 600 kilometer tussen de Amerikaanse steden Los Angeles en San Francisco in ruim een half uur overbrugd kunnen worden. De concrete uitwerking blijft evenwel toekomstmuziek.

De Amerikaanse miljardair Musk is de oprichter van de producent van elektrische auto's Tesla Motors, het private ruimtevaartbedrijf SpaceX en van de betalingsdienst PayPal. In een document van 57 pagina's beschrijft hij maandag zijn nieuwe concept, bedacht als alternatief voor de geplande hogesnelheidsspoorlijn tussen Los Angeles en San Francisco.

1220 kilometer per uur

"Hyperloop bestaat uit een buis met lage druk waarin capsules met lage en hoge snelheid worden getransporteerd", zo luidt het in het document. "De capsules rusten op luchtkussens." De capsules, met plaats voor 28 passagiers, zouden een snelheid kunnen halen van 1.220 kilometer per uur. Het project zou levensvatbaar zijn voor alle verbindingen tussen steden die maximaal 1.500 kilometer uit elkaar liggen.

Musk werkte voor zijn concept de verbinding Los Angeles-San Francisco uit. Hij rekent op bouwkosten van 6 tot 7,5 miljard dollar (tot 5,6 miljard euro), beduidend minder dan de vooropgestelde kostprijs van de hogesnelheidstreinverbinding tussen beide steden. Een ticket voor een Hyperloop-enkeltje zou 20 dollar kosten. De luchtdrukbuis zou elk jaar 7,4 miljoen mensen in elke richting kunnen vervoeren.

De Hyperloop blijft nog wel even een theoretisch concept. De 42-jarige miljardair heeft al meermaals laten weten dat hij niet de intentie heeft om de Hyperloop ook zelf te gaan bouwen. "Dat is niet mijn topprioriteit", zegt Musk. "Ik moet geconcentreerd blijven op Tesla en SpaceX."

De conceptnota moet mensen stimuleren om hun ideeën voor de verdere ontwikkeling door te geven. "De auteurs moedigen alle leden van de gemeenschap aan om bij te dragen aan het ontwerpproces", luidt het. "Dat kan helpen om van het idee Hyperloop realiteit te maken." (Belga/MS)

videoId=2600672276001&playerID=58264559001&playerKey=AQ~~,AAAAAASoY90~,_gW1ZHvKG_0UvBsh7aZU7MXZe77OcsGq&domain=embed&dynamicStreaming=true
Daarmee zou de circa 600 kilometer tussen de Amerikaanse steden Los Angeles en San Francisco in ruim een half uur overbrugd kunnen worden. De concrete uitwerking blijft evenwel toekomstmuziek. De Amerikaanse miljardair Musk is de oprichter van de producent van elektrische auto's Tesla Motors, het private ruimtevaartbedrijf SpaceX en van de betalingsdienst PayPal. In een document van 57 pagina's beschrijft hij maandag zijn nieuwe concept, bedacht als alternatief voor de geplande hogesnelheidsspoorlijn tussen Los Angeles en San Francisco. 1220 kilometer per uur "Hyperloop bestaat uit een buis met lage druk waarin capsules met lage en hoge snelheid worden getransporteerd", zo luidt het in het document. "De capsules rusten op luchtkussens." De capsules, met plaats voor 28 passagiers, zouden een snelheid kunnen halen van 1.220 kilometer per uur. Het project zou levensvatbaar zijn voor alle verbindingen tussen steden die maximaal 1.500 kilometer uit elkaar liggen. Musk werkte voor zijn concept de verbinding Los Angeles-San Francisco uit. Hij rekent op bouwkosten van 6 tot 7,5 miljard dollar (tot 5,6 miljard euro), beduidend minder dan de vooropgestelde kostprijs van de hogesnelheidstreinverbinding tussen beide steden. Een ticket voor een Hyperloop-enkeltje zou 20 dollar kosten. De luchtdrukbuis zou elk jaar 7,4 miljoen mensen in elke richting kunnen vervoeren. De Hyperloop blijft nog wel even een theoretisch concept. De 42-jarige miljardair heeft al meermaals laten weten dat hij niet de intentie heeft om de Hyperloop ook zelf te gaan bouwen. "Dat is niet mijn topprioriteit", zegt Musk. "Ik moet geconcentreerd blijven op Tesla en SpaceX." De conceptnota moet mensen stimuleren om hun ideeën voor de verdere ontwikkeling door te geven. "De auteurs moedigen alle leden van de gemeenschap aan om bij te dragen aan het ontwerpproces", luidt het. "Dat kan helpen om van het idee Hyperloop realiteit te maken." (Belga/MS)