Milaan

Eeuwenoude schilderingen van da Vinci, de gotische Duomo, modehuis Armani… Ze maken Milaan tot een dynamische mix van hedendaags zakenleven met een cultureel verleden.

Eeuwenoude fresco’s van da Vinci, de gotische Duomo, modehuis Armani… Ze maken Milaan tot een dynamische mix van hedendaags zakenleven met een cultureel verleden.

10 redenen om Milaan te bezoeken
Download een gratis reisboek over Milaan of Italië

Milaan is de belangrijkste stad van Noord-Italië en de hoofdstad van Lombardije, één van de meest ontwikkelde regio’s van Italië. Haar naam dankt de stad aan het Latijnse Mediolanum, wat ‘in het midden van de vlakte’ betekent. De stad ligt dan ook midden in de Povlakte.

Bovendien is Milaan door de aanwezigheid van de Italiaanse beurs de belangrijkste zakenstad van Italië. Grote bedrijven als autofabrikant Alfa Romeo en bandenproducent Pirelli hebben er hun thuisbasis. In 1959 plantte Pirelli er haar sierlijke wolkenkrabber neer. Ook op het vlak van de haute couture scoort Milaan met grote modehuizen als Versace en Armani hoog. Tenslotte biedt de stad onderdak aan het ‘Conservatorio Guiseppe Verdi’, één van de grootste conservatoria van Italië.

Op sportief vlak zijn de twee voetbalploegen van Milaan erg bekend. Ze huizen in hetzelfde stadion, maar bij thuiswedstrijden van AC Milan heet het San Siro en bij matchen van Internazionale Stadio Giuseppe Meazza. Daarnaast verwelkomt de stad elk jaar duizenden wielerliefhebbers als startpunt van de belangrijke wedstrijd Milaan-San Remo. Tenslotte huisvest haar voorstad Monza het, onder andere van de Formule 1, bekende circuit Autodromo. Die sportieve en zakelijke bedrijvigheid maakt Milaan tot een welvarende en bruisende stad. Daardoor vestigden duizenden immigranten uit het arme Zuid-Italië zich in de twintigste eeuw in Milaan.

Artistieke getuigen

Ook in het verleden was Milaan een bloeiende stad. Wellicht is ze rond 600 voor Christus gesticht door de Noord-Italiaanse Kelten, de Insubri. Gedurende de Renaissance regeerden de hertogen van de families Sforza en Visconti er. Zij hadden kunstenaars als Leonardo da Vinci en Bramante in dienst. Vanaf 1500 werd de stad achtereenvolgens door Frankrijk, Spanje en Oostenrijk overheerst. Na de Napoleontische tijd werd Milaan een van de belangrijkste centra van het Italiaanse nationalisme. Twee jaar na de bevrijding van Lombardije door de Piëmontezen in 1859 was het koninkrijk Italië een feit.

Milaan telt nog heel wat overblijfselen uit dat verleden. Zo is er het Castello Sforzesco, gebouwd onder de hertogen van de familie Sforza, dat nu verschillende musea met werk van Michelangelo en da Vinci huisvest. Het kasteel zelf bestaat uit verschillende stijlen, waaronder een aantal draken die een Chinese indruk geven. Eén van de beroemdste muurschilderingen van da Vinci, Het Laatste Avondmaal, bevindt zich in het klooster Santa Maria della Grazie. Hij schilderde het in opdracht van hertog Ludovico Sforza.

Qua religieus erfgoed is de Duomo of Dom wereldberoemd. De bouw duurde in totaal vijf eeuwen, maar het is dan ook één van de grootste Rooms-katholieke kathedralen van de wereld en een meesterwerk van gotische kunst. Een andere bekende basiliek is de Sant’Ambrogio, die aan de beschermheilige van Milaan Ambrosius gewijd is.

Tenslotte is het La Scala-theater uit 1778 een belangrijke historische restant. Het theater is gebouwd in neoclassicistische stijl en wordt gezien als één van de mooiste operagebouwen ter wereld. Je kan er nog steeds naar de opera, maar aangezien er vaak beroemde sterren op de planken staan, zijn de 2800 kaartjes vaak maanden op voorhand uitverkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content