Mexico

Een man, gestoken in een prachtig pak, gitaar in de hand, hoed op het hoofd en een fles tequila in de buurt. Het stereotiepe beeld van de mariachi voldoet al lang niet meer aan de beschrijving van de gewone Mexicaan. Mexico is meer dan dat alleen, het is een van de meest kleurrijke landen ter wereld.

Een man, gestoken in een prachtig pak, gitaar in de hand, hoed op het hoofd en een fles tequila in de buurt. Het stereotiepe beeld van de mariachi voldoet al lang niet meer aan de beschrijving van de gewone Mexicaan. Mexico is meer dan dat alleen, het is een van de meest kleurrijke landen ter wereld.

Het land staat vol met cultuurhistorische overblijfselen van hoogontwikkelde beschavingen, zoals de Maya’s en de Azteken. Daartegenover staat de grootsheid en het lawaai van de metropool Mexico-stad, toegedekt door een deken van smog.

Het is niet vreemd dat veel toeristen Mexico weten te vinden. Vooral bij Amerikanen is het land enorm populair. Het noordelijke Tijuana trekt hoge bezoekersaantallen. De stad is volledig ingesteld op het toerisme, met gokpaleizen, café’s, restaurants en souvenirwinkels. Gepensioneerden vestigen zich in stadjes als Cuernavaca om de belasting te ontduiken en de tieners bezatten zich tijdens hun ‘spring break’ in de kustplaatsen Cancún en Acapulco.

Yucatan

De Europeanen worden dan weer gelokt door de kunstschatten van het grootste Spaanssprekende land. Mexico staat vol met overblijfselen van de Maya- en de Aztekencultuur. Tijdens de zomer wordt het schiereiland Yucatan overspoeld door Europeanen die zich vergapen aan de overblijfselen van het Mayatijdperk.

Oude steden met onuitspreekbare namen zoals Uxmal, Kabah, Labna, Sayil, Dzibilchaltun en natuurlijk Chichen Itza staan vaak verscholen tussen de wouden en overdonderen de bezoeker met hun schoonheid. Een klim naar de top van een zonnetempel zorgt dan voor een adembenemend uitzicht.

Mexico-Cuidad

De meeste Europese toeristen vliegen rechtstreeks op Yucatan en zetten zo nooit voet in de hoofdstad van het land. De grootsheid van Mexico-Stad lijkt vele mensen af te schrikken. Vele reisgidsen hebben het niet zo op de stad begrepen, die met 22 miljoen inwoners de tweede grootste stadagglomeratie ter wereld vormt.

Nochtans, wie de tijd neemt om dit labyrint te leren kennen, zal zich dat zeker niet beklagen. De oude stadswijken zoals Coyoacan wisselen af met de moderne architectuur van de moderne wijken als La Condesa. Wie even wil ontsnappen aan de drukte moet naar het park van Chapultepec, waar het paleis van Maximiliaan staat dat een prachtig uitzicht biedt over de stad.

Ook op het culturele gebied heeft de stad veel te bieden. Zo is een bezoek aan het Nationale Antropologiemuseum echt wel een halve dag waard. Verder moet je zeker passeren langs de Zocaló, het centrale plein waar het krioelt van de bedrijvigheid. Hier ligt de Templo Mayor, de Spaanse kathedraal en het Nationaal Paleis.

Taco en tequila

Wie naar Mexico reist, zal zijn moeite beloond zien tijdens het avondmaal. De uitgebreide keuken gaat 5.000 jaar terug in de tijd. Tortilla’s werden al bereid door Maya’s en Azteken. De combinatie van de traditionele keuken met typische Spaanse invloeden is overheerlijk.

Enkele van de typische Mexicaanse gerechten veroverden ondertussen al de wereld: de tortilla en de taco, chili con carne, de pepers uit de provincie Tabasco en natuurlijk de nationale drank: tequila!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content