Met de familie de natuur in

Natuur- en wildernisdagen

Welke wilde kruiden kunnen we eten? Hoe kan ik mijn eigen groenten kweken? Wat hebben kevers, regenwormen en bijen met mijn eten te maken? Tijdens een natuurbelevenisdag in het Kleinwalsertal ontdekken kinderen (6 tot 14 jaar) de ecologische verbanden en doen ze eeuwenoude kennis over de natuur op. De vijf uur durende workshop vindt plaats op donderdagen (25 mei tot 7 juni, 7 juli tot 13 september en 5 oktober tot 8 november). De deelname kost 18 euro.

Tijdens een wildernisdag in Kleinwalsertag beleven de kinderen en hun ouders de natuur van zeer dichtbij. Er wordt een bivak hut gebouwd, een kampvuur gemaakt zonder lucifers of aanstekers te gebruiken en er wordt gereedschap gemaakt. Ook leren de deelnemers hoe ze sporen moeten lezen en nog veel meer nuttige dingen.

Wandelen met lama’s

Horst Kuster en zijn lama’s wonen in Kristberg im Montafon op het plekje met het mooiste uitzicht. Wandelaars kunnen samen met de lama’s trektochten van vier tot vijf uur maken. De lama’s dragen de bagage en wijzen de weg door de bergwereld. Horst Kuster vertelt ondertussen over het landschap, de mensen, tradities en gebruiken in Montafon. Geleide tours in het kader van het BergePLUS-programma worden iedere dinsdag georganiseerd voor families en iedere donderdag voor kinderen.

Spel, plezier en avontuur in Montafon De attracties voor families omvatten informatieve tot avontuurlijke programma’s en alles ertussenin.

Vooral Golm, de berg bij Tschaggun, heeft veel te bieden. De Alpine-Coaster-Golm is de enige Allwetter-Rodelbahn in Vorarlberg en het hele jaar door geopend. Ook het Waldseilpark-Golm en de Flying-Fox-Golm waarbij u over het Latschau stuwmeer zoeft zijn populair.

Dankzij zeven wandelpaden voor kinderen in verschillende plaatsen is het wandelen voor families hier zeer aangenaam. Met een vergrootglas, kompas, thermometer en meetlint trekken de kinderen eropuit voor een spannende ontdekkingstocht waarbij ze aan het einde een verrassing krijgen. De rugzak met inhoud is verkrijgbaar bij de toeristische kantoren.

Spelen bij ieder soort weer is mogelijk in het Aktivpark Montafon met Alpenbad in Schruns-Tschagguns en in het bergrestaurant Silvretta Montafon.

Bij de kabelbanen van Silvretta Montafon kan de hele familie een downhill techniektraining volgen. Eerst met de kabelbaan omhoog naar de Kapellalpe. Na een beetje theoretische uitleg, gaat iedereen via de Forstweg naar beneden om het geleerde in de praktijk te brengen: om Schruns te bereiken moet zo’n 1200 meter afgelegd worden. Het terrein is eenvoudig en op een speelse manier aangelegd en daarom geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

Het BergePLUS Programm in Montafon biedt tussen mei en oktober afwisseling voor het hele gezin. Voor gasten die in een van de deelnemende accommodaties overnachten is deelname gratis. Op het programma staan bijvoorbeeld klimavonturen op een bergpad of boven een waterval, wandelingen naar een historische berg mijn of naar de Alpen met een kaasproeverij, een Sennencursus kaas maken, mountainbike- of E-Bike tours en spel- en creatieve dagen. Voor kinderen zijn er dagprogramma’s waarbij ook het middageten inbegrepen is.

Speelwerelden en belevenispaden

Een speciaal voor de kinderen aangelegd belevenispad is de Burmiweg in het Kleinwalsertal. Bij negen spel- en activiteitenstations kunnen de jonge gasten met Kleinwalsertaler mascotte Burmi hun beweeglijkheid en coördinatie uitproberen en de natuur onderzoeken. Ook is er een barbecueplaats en een onderwater wandelpad.

Golmi Agent: Raadselpret voor groot en klein: een ingewikkelde zaak voor alle jonge detectives want Golmine, de vriendin van Golmi, is plotseling verdwenen. En daarom heeft Golmi dringend hulp nodig bij het oplossen van het raadsel. Op de Golm boven Tschagguns/Vandans im Montafon moeten kinderen aanwijzingen verzamelenen combineren en een tip voor de oplossing vinden. Bij de kassa van de Golmerbahn (kabelbaan) staat een speciale agentenuitrusting klaar. Degene die de juiste tip vindt krijgt een verrassing.

In Kristberg im Montafon werd vroeger mijnbouw bedreven en het mijnbouw-leerpad maakt de mijnbouw begrijpelijk. Onderweg staan twaalf interactieve stations. Aan het einde van het pad, onderaan de St. Agatha Bergknappenkapelle, ligt een speeltuin met mijnbouw als thema. Verschillende speeltoestellen laten kinderen met al hun zintuigen kennismaken met de wereld van de mijnwerkers.

In Gargellen im Montafon loopt een wandelroute door het smokkelaarsland. Tijdens een wandeling van een halve dag met onderweg allerlei informatiestations ervaren kinderen het avontuurlijke bestaan van smokkelaars. Ze kunnen blootvoets de “Schleichweg” afleggen of met een verrekijker zoeken naar “Schmuggi Luggi”.

In de Graf Hugo speeltuinen in Montafon kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven en de frisse berglucht inademen. De speeltuinen liggen hoog in de bergen: bij de Nova Stoba op 2000 meter hoogte en bij het Kapellrestaurant op 1850 meter. Er zijn glijbanen, schommels, zandbakken, een evenwichtsparcours en vijvertjes.

‘Kom achter de computer uit en trek de natuur in’, dat is het motto van het Silbertal.

Langs de Litzbach opent in het voorjaar van 2015 een 4,5 lang beleving pad door het bos dat ook toegankelijk is voor kinderwagens. Onderweg passeren ouders en hun kinderen 11 interactieve stations die op een speelse manier informatie geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content