Mercator achterna in het Waasland

© Getty images

Toerisme Waasland draagt haar 33e ambachtelijke weekend op aan Mercator.

In het weekend van 18 en 19 augustus organiseert Toerisme Waasland haar 33e ambachtelijke weekend ter ere van de 500e verjaardag van Gerard de Cremer, een man geboren in Rupelmonde, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Kruibeke, en ons allen beter bekend als Mercator.
Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Gerardus Mercator Rupelmundanus – zo trots was de man op zijn afkomst – werd geboren. Toerisme Waasland wil de feestelijke gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij laten gaan en laat de deelnemers tijdens het jaarlijkse ambachtelijke weekend hun creatieve gang gaan met de figuur van Mercator en de uitvindingen en ontdekkingen van de grootmeester.

Tussen 10 en 18 uur kan u in de verschillende gemeenten en dorpen van het Waasland terecht voor een brede waaier aan ambachtelijke activiteiten: zijdeschilderen, glassmelten, schetsen, bloemschikken, beeldhouwen, imkeren, houtsnijwerken, bierbrouwen, figuurzagen, juwelenbewerking, zijn slechts een handgreep uit het brede aanbod.

De grootmeester
Een veelzijdig aanbod voor een veelzijdig man want Mercator was, naar de geest van zijn tijd, een meester in vele vakken. Naast kosmoloog, theoloog, filosoof, kalligraaf en bouwer van wiskundige instrumenten, oogstte hij vooral faam als briljant cartograaf. Zijn wereldkaart ad usum navigantium is een cartografisch monument. De projectie die hij voor deze navigatiekaart ontwikkelde, wordt tot vandaag nog steeds gebruikt, alsook de term “atlas” die door hem bedacht werd.

Gratis kaart beschikbaar
Alle verzamelpunten en deelnemers van het ambachtelijke weekend zijn gebundeld op een handige – of wat had u gedacht – overzichtskaart. De ene workshop past al beter in het thema dan de andere. Daarom zijn de adressen met bijzondere Mercatoractiviteiten aangeduid met een wereldbolicoontje.

De kaart is gratis verkrijgbaar in de toeristische infokantoren van het Waasland en de VVV’s van Axel en Hulst. De kaart is eveneens online beschikbaar. (LG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content