Mensen met verminderde mobiliteit te vaak geweigerd in vliegtuigen

© Thinkstock

Ondanks Europese wetgeving worden mensen met een verminderde mobiliteit nog te vaak met problemen geconfronteerd wanneer ze een vliegtuig willen nemen.

Daarom heeft de Europese Commissie in de aanloop naar de Paralympics in Londen nieuwe richtsnoeren voor luchtvaartmaatschappijen en luchthavens gepubliceerd.

“Eén op zes Europeanen kampt met een verminderde mobiliteit, en soms worden ze zonder goede reden de toegang tot het vliegtuig geweigerd. Te vaak worden de regels uiteenlopend toegepast in luchthavens en zelfs binnen één en dezelfde maatschappij”, stelt eurocommissaris Siim Kallas.

Zo moeten blinde mensen of mensen in een rolstoel geen medisch certificaat voorleggen of vergezeld worden om toegang tot het vliegtuig te krijgen, tenzij ze niet zelfredzaam zijn of niet in stabiele toestand verkeren. Ze moeten ook twee toestellen die de mobiliteit bevorderen gratis aan boord kunnen meenemen.

Gebrek aan consistentie

De eerste verantwoordelijkheid ligt niettemin bij passagiers met verminderde mobiliteit. Zij moeten minstens 48 uur voor het vertrek van hun vliegtuig hun specifieke behoeften melden aan de maatschappijen en luchthavens. Momenteel doet slechts 40 procent van de passagiers dat.

De richtsnoeren werden voorgesteld in aanwezigheid van Joachim Gérard, een Belgische rolstoeltennisspeler die eind augustus zijn opwachting maakt in Londen voor de grootste Paralympics ooit. “Ik reis voor mijn sport de hele wereld rond en voor mij kan reizen soms heel stresserend zijn. Het gebrek aan consistentie tussen de maatschappijen is mijn grootste probleem. Soms moet ik extra betalen om mijn toestellen mee te nemen, soms niet. Wanneer we met een team reizen, eisen ze soms begeleidend personeel, op andere momenten weer niet”, getuigde hij. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content