Memorial Museum Passchendaele pakt uit met nieuwe tentoonstellingsruimte en expo

© Memorial Museum Passchendaele 1917

Na de jaarlijkse sluitingsperiode opent het Memorial Museum Passchendaele 1917 te Zonnebeke op 1 februari 2019 de deuren met een nieuwe tentoonstellingsruimte en tentoonstelling.

Met jaarlijkse herdenkingen wil het museum het verhaal van de Slag bij Passendale verder internationaal blijven uitdragen. De herdenking aan één van de bloedigste periodes uit onze geschiedenis en de herinnering levendig houden aan de vele slachtoffers, blijft de komende jaren centraal staan.

Vernieuwingen museum

De herinneringsgalerij, het laatste gedeelte van het museum, bestaat vanaf dit jaar voor een groot stuk uit een dynamische tentoonstellingsruimte. Hier zullen jaarlijks twee tot drie historische en artistieke exposities en diverse participatieprojecten plaatsvinden.

In die vernieuwde ruimte brengt de Britse professor Steve Dixon een opvallend werk, ‘Passchendaele, Mud and Memory’. Hij zocht in het archief van het museum naar foto’s van soldaten uit alle grote mogendheden en maakte een collage van hun gezichtskenmerken. Dat werkte hij uit in een groot beeld uit klei, maar ook de persoonlijke verhalen van de betrokken soldaten wordt geduid.

Memorial Museum Passchendaele pakt uit met nieuwe tentoonstellingsruimte en expo
© Memorial Museum Passchendaele 1917

Vanaf april 2019 kunnen de bezoekers in het salon een nieuwe tentoonstelling over het kasteelpark ontdekken. Tot dan vestigt deze ruimte de expositie ‘Dig Hill 80’ met enkele topvondsten van de opgravingen op Hill 80.

Passchendaele Archives

Het museum zet de komende jaren ook sterk in op de ontsluiting van persoonlijke verhalen van de gesneuvelde militairen tijdens de Slag bij Passendale, via het project de ‘Passchendaele Archives’. Met dit project gaat het MMP1917 op zoek naar de verhalen achter de vele namen op de begraafplaatsen en monumenten en geeft ze een tastbare plaats in het landschap. Zo’n 4.000 dossiers maken momenteel deel uit van dit project. Een kleine 2.000 dossiers zijn ontsloten via de database archives.passchendaele.be.

Herdenkingsplechtigheden en evenementen

Het MMP1917 blijft de komende jaren ook inzetten op herdenking met de jaarlijkse plechtigheden ‘ANZAC Day’ (25 april) en de ‘Passchendaele Ceremony met fakkeltocht’ (10 november). Het Kenniscentrum organiseert dit jaar ook drie WO1-lezingen.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat het verhaal van de Slag bij Passendale en bijgevolg dus ook het verhaal van het MMP1917 actueel blijft. Meer dan 100 jaar later blijft het maatschappelijk belang van ons verhaal sterk aanwezig. Oorlog blijft tot op de dag vandaag veel onschuldige slachtoffers maken’, aldus Joachim Jonckheere, Gedelegeerd Bestuurder MMP1917.

Memorial Museum Passchendaele pakt uit met nieuwe tentoonstellingsruimte en expo
© Memorial Museum Passchendaele 1917

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content