Meester-vioolbouwer Thomas Meuwissen opent inkijk-atelier in het Muziekinstrumentenmuseum

Meuwissen bouwde al violen voor internationaal gerenommeerde violisten als Vadim Repin en Igor Oistrahk. Jaarlijks creëert zijn atelier gemiddeld zeven instrumenten. Vanaf nu gebeurt dat dus, in opdracht van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, in het mim. De opdracht gaat niet toevallig van start in de finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Het einde is binnen twee jaar voorzien, wanneer de wedstrijd voor het eerst ook cellisten ontvangt.

Thomas Meuwissen combineert de eeuwenoude traditie van zijn ambacht met hedendaagse verworvenheden. Hij heeft veel bewondering voor het werk van zijn beroemde Italiaanse voorganger Antonio Stradivari, maar verzet zich tegelijk tegen wat hij “het vooroordeel van de superioriteit van de antieke instrumenten” noemt. “Wetenschappelijk onderzoek heeft enkele maanden geleden aangetoond dat het onmogelijk is hun klank te onderscheiden van de klank van handgemaakte moderne instrumenten”, zegt hij.

Meuwissen denkt niet dat de aanwezigheid van het publiek hem zal storen in de uitoefening van zijn ambacht. “Bij de restauratie van het Lam Gods in het Museum voor Schone Kunsten merkte ik dat de mensen veel respect toonden voor de restaurateurs”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content