Meeste Europese zakenreizigers willen in de toekomst minder gaan vliegen

, © Getty Images

Veel Europese zakenreizigers zijn van plan om minder vaak het vliegtuig te nemen wanneer de reisbeperkingen tegen het coronavirus opgeheven zijn.

Veel zakelijk overleg kan namelijk via virtuele vergaderingen gebeuren. Ook kunnen bedrijven geld besparen door te snijden in zakenreizen en is het beter voor het klimaat.

Uit een peiling in opdracht van de European Climate Foundation onder circa 1.400 Europese zakenreizigers komt naar voor dat vier op de tien van plan zijn minder vaak te gaan vliegen als de pandemie voorbij is. Bijna vier op de tien denken weer terug te zullen keren naar het oude reisniveau, van voor de pandemie. Een klein deel denkt juist meer te gaan vliegen en sommigen verwachten helemaal te zullen stoppen met zakenreizen.

De ondervraagde zakenreizigers komen onder meer uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Meer dan de helft gaf aan dat de reisbeperkingen geen negatief effect hebben gehad op de productiviteit. Voor een kwart was er een verslechtering van de productiviteit, en voor bijna een vijfde juist een verbetering.

Inmiddels trekt de vraag naar zakenreizen weer aan, nu steeds meer wordt gevaccineerd tegen het coronavirus. Kenners denken dat het nog jaren zal duren voordat de wereldwijde markt voor zakelijke reizen weer echt is hersteld van de crisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content