Meeste Belgen tevreden over online boeken van pakketreizen

© iStockphoto

De grote meerderheid van de Belgen is teveden over de gang van zaken bij het online boeken van pakketreizen, vluchten en accomodaties.

Dat blijkt uit een enquête die Test-Aankoop hield onder 1.600 Belgen en waarover ze bericht in haar TA-magazine. De consumentenorganisatie drukt daar ook haar tevredenheid uit over de nieuwe richtlijn die de EU-Commissie in 2015 opstelde met betrekking tot het boeken van reizen, die ons land uiterlijk tegen januari 2018 moet omzetten.

Wat de pakketreizen betreft is 75 procent teveden over Expedia, 79 procent over lastminute.com en 80 procent over Groupon. Inzake vluchten schommelt het percentage tevredenen tussen 72 procent bij eDreams en 81 procent bij Expedia. Voor wat betreft accomodaties varieert het aandeel tevredenen tusen 73 procent bij Lastminute.com en 85 procent bij booking.com.

De site die het op vlak van gebruiksgemak en informatie het meest beantwoordt aan de verwachtingen is die van Lonely Planet (81 procent). Met een score van 80 procent haalde Tripadvisor de beste score inzake prijsvergelijkingen.

Minpunten

Er worden evenwel ook minpunten gemeld. Bij de reservatie van pakketreizen betreurt 14 procent dat ze een supplement moesten betalen of de prijs uiteindelijk hoger bleek dan verwacht. 22 procent had een probleem dat niet het gevolg was van een vergissing bij de reservatie. Ook bij een online vluchtreservatie komen er vrij vaak onverwachte supplementen bovenop de aanvankelijke prijs (36 procent). Van de online geboekte accodomaties beantwoordt slechts 11 procent niet helemaal aan de verwachtingen.

De nieuwe richtlijn die de Europese Commissie in 2015 uitvaardigde is voor Test-Aankoop een stap ‘in de goede richting’. De consumentenorganisatie wijst erop dat in uitvoering hiervan de regels die van toepassing zijn op pakketreizen, voortaan ook zullen gelden voor vakanties op maat en voor alle reisdiensten, zoals de verhuur van wagens, woningen of hotelkamers al dan niet via het internet.

Momenteel is wie apart op het internet een vliegticket, hotel en huurwagen boekt minder goed beschermd dan wanneer men die diensten allemaal tegelijk in de vorm van een pakketreis boekt bij een reisbureau. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content