Wim Denolf

‘Meerderheid van wie doorwerkt op reis, is net zo tevreden over zijn vakantie als wie volledig unplugt’

Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Werken op vakantie: er zijn evenveel argumenten voor als tegen. ‘Nederlandse en Hongaarse onderzoekers raden aan om vooral naar jezelf te luisteren.’

Zet me op een vliegtuig naar de zon, en ik ben voor we opstijgen op vakantie. Dat was niet altijd zo. De telefoon op de hotelkamer laten, werkmails niet openen, niet piekeren over gegarandeerd catastrofale vergetelheden: ik heb er jaren over gedaan.

Sowieso vindt de helft van de Belgen het moeilijk om het werk los te laten op vakantie. Volgens Europ Assistance neemt dertig procent zijn job zelfs mee op reis. Vooral mannen, hoger opgeleide werknemers, freelancers en mensen met een hoge werkonzekerheid, zo blijkt, en eerder omdat we ons schuldig en angstig voelen wanneer we niet doorwerken dan omdat iemand ons ertoe dwingt. Om maar te zwijgen van de vrees voor de werklast voor en na onze vakantie.

Meerderheid van wie doorwerkt op reis, is net zo tevreden over zijn vakantie als wie volledig unplugt.

Argumenten om niet door te werken op vakantie gaan verder dan de nood aan lichamelijke en geestelijke decompressie en qualitytime met familie en vrienden. Zo zou het zomaar eens kunnen dat al dat gemail en gebel aan het zwembad vooral overkomt als een teken van zwakte, zeggen experts, een teken dat je niet kunt plannen en delegeren. Bovendien zitten doorwerkers elders met hun gedachten, zodat ze minder sterke vakantieherinneringen opbouwen. Ons brein herinnert zich onafgewerkte taken namelijk beter dan afgewerkte taken – de reden ook waarom je beter kiest voor vakantieactiviteiten die al je aandacht opeisen.

Nederlandse en Hongaarse onderzoekers raden aan om vooral naar jezelf te luisteren. Maakt de gedachte onbereikbaar te zijn, niet van alles op de hoogte te zijn en achterop te raken je onrustig, dan kan doorwerken net de sleutel tot een geslaagde vakantie zijn. De grote meerderheid van wie doorwerkt is daar alleszins blij om, en net zo tevreden over zijn vakantie als wie volledig unplugt.

Wil of kun je niet anders, houd je dan aan korte en vaste werkmomenten ’s ochtends, ’s avonds of tijdens het dutje van de kinderen, en houd ze gescheiden van je vrije tijd. Vertel je reisgenoten en collega’s vooraf wanneer en hoe je alles zult aanpakken, en spreek af met je werkgever wat je wel en niet wilt doen tijdens je vakantie. Bedenk dat planning en organisatie veel gedoe vermijden: onverwachte werktelefoontjes gaan in de eerste plaats over zoekgeraakte logingegevens en documenten en veroorzaken meer stress dan een bungeesprong.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content